Du är här: 

Earth Hour - En världsomfattande klimatmanifestion

Earth

Gävle kommun deltar varje år i Earth Hour på olika sätt. Earth Hour är en kampanj som bidrar till Gävle kommuns långsiktiga och strategiska miljöarbete – att bli en av de bästa miljökommunerna i Sverige.

Earth Hour 25 mars 20.30-21.30 2017

För nionde året i rad deltar Gävle i Earth Hour och 2017 släcker vi och hela världen ännu en gång för en ljusare framtid. Förra året slog Earth Hour ett globalt rekord, 182 länder deltog!

Att släcka timmen under Earth Hour är en viktig symbolhandling men det är vad vi väljer att göra resten av året som verkligen har betydelse!

Det här händer under Earth Hour-veckan 2017 i Gävle

Vi släcker tillsammans i Heliga Trefaldighets kyrkan

Den 25 mars möts gävlebor i Heliga Trefaldighets kyrkan istället för på Stortorget! Kyrkan är öppen från 18.00, då bland annat med aktiviteter som att plantera frön inför sommaren i ekologisk jord, titta på gävleungdomars utställning Det Goda livet 2030, byta böcker i vår Readcycle-hörna och pyssla och samtala med diakonirådet. Matakuten bjuder på fika!

Mellan 20.30-21.30 släcks kyrkan ner och i skenet från stearinljus bjuds det på en blandning av lokalproducerad musik av Helges, Shock Studio, Hille kyrkokör och härlig musik från både flöjt och piano.
Välkomna in i värmen!

Åk på bilnyckeln 18-22.30, Nettbuss Stadsbussarna bjuder!

Den 25 mars kan du visa upp din bilnyckel och åka gratis med Nettbuss Stadsbussarna till restaurang- eller biobesöket eller till Heliga Trefaldighets kyrkan där vi tillsammans släcker för en ljusare framtid.
Erbjudandet gäller en person per bilnyckel och alla Stadsbussar, det vill säga linje 1, 2, 3, 4, 11, 12, 14, 15 och 91.

Hållbarhetsvecka på biblioteken i Gävle

Under hela veckan bjuder biblioteken i Gävle in till både aktiviteter och föredrag.  Exempel på föredrag: Finns den miljövänliga döden? och Ett Hållbart Gävle 2030- hur når vi dit? , och exempel på aktiviteter: Byta leksaker med varandra, mininmässa om hållbar ekonomi, Shigong och på lördagen blir det Skapa nya leksaker med Maria Westerberg, känd från barnprogram i tv. Mer om vad som händer kan du läsa i Program Hållbarhetsveckan  och här.

Släck - och få ett oväntat besök?

Den 25 mars får 100 hushåll i Gävle oväntat besök och hållbara kassar med lokalproducerade produkter och överraskningar under den timme vi släcker för en ljusare framtid. Det har varit möjligt att anmäla att man önskar ett oväntat besök till och med 21 mars. Anmälningstiden är nu slut och 294 hushåll i Gävle har anmält att de vill ha besök. 100 av dem kommer väljas ut. Förhoppningsvis blir ni en av dem!

Det goda livet

Den 21 mars presenterar elever från Borgarskolan, Polhemsskolan, Vallbacksskolan och Vasaskolan sina projektarbeten och idéer för hur livet i Gävle 2030 kan se ut. Medverkande under dagen är politiker, tjänstemän, företrädare för näringslivet och intresseorganisationer med flera som kan ge feedback, diskutera med och ta med sig elevernas idéer.
Läs mer om satsningen "Det goda livet" på bloggen.

Gävle Taxi inviger egen tankstation med förnybar diesel

Den 22 mars kl 12.00 är det invigning av Gävle Taxis tankstation med förnybar diesel, även kallad HVO, (hydrerad vegetabilisk olja).  
Plats: Beckasinvägen 3
Mycket välkomna!

Gävles förskolor och skolor Ljusutdelning till Gävlebor

Under hela veckan kommer paraffinfria stearinljus delas ut till Gävleborna för att påminna om att släcka under Earth Hour. Det sker bland annat på Högskolan, i receptioner, i butiker och i centrala Gävle och i Valbo. Stort tack IKEA för sponsring av ljus!

Spin of Hope

Under lördagen 25 mars 2017 genomför Friskis & Svettis årets Spin of Hope, Delta gärna där och kom sedan till Heliga Trefaldighet och släck tillsammans för en ljusare framtid!

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-03-24

Vill du ha ett oväntat besök?

Anmälningstiden är slut och 294 hushåll i Gävle har anmält sig. 100 av dem väljs ut, förhoppningsvis är det du som får ett oväntat besök och hållbara lokala presenter den 25 mars kl 20.30-21.30.

Samarbetspartners Earth Hour 2017

Fjärran Höjder, Gefle IF, Gevalia, Gävle City samverkan, Gävle Energi, Gästrike återvinnare, Gävligt Gott, Heliga Trefaldighets kyrkan, IKEA, Matakuten, Naturskyddsföreningen, Pastillfabriken, Nettbuss Stadsbussarna

Hur klimatsmart är du?

Gå in på Gävles klimatkonto och ta reda på din klimatpåverkan! Ta reda på din klimatpåverkan som gävlebo