Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Här kan du läsa om minoriteters rättigheter samt kommunens skyldighet att skydda och främja de nationella minoriteternas kultur och språk.

Den här sidan på olika språk

Här hittar du denna sida översatt till

De nationella minoriteterna

Fem minoriteter och fem språk

Sverige har fem nationella minoriteter med sina respektive minoritetsspråk:

  • samer och samiska
  • sverigefinnar och finska
  • tornedalingar och meänkieli
  • romer och romani chib
  • judar och jiddisch

Det här har du rätt till

Målet för den svenska minoritetspolitiken är att ge skydd åt de nationella minoriteterna och stödja de historiska minoritetsspråken så att de kan hållas levande. Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt. Du som är en del av en nationell minoritet har rätt till:

  • information om din rätt att använda ditt minoritetsspråk
  • information om dina rättigheter på ditt språk.
  • inflytande och dialog med kommunen i frågor som rör dig, ditt språk och din kultur

Läs mer om lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Läs lagen i sin helhet på riksdagens hemsida.

Särskilda rättigheter för finsktalande i Gävle kommun

Gävle kommun är ett finskt förvaltningsområde. Det betyder att du som är finsktalande har särskilda rättigheter, som att använda finska i din kontakt med kommunen . Några exempel på den finskspråkiga service vi erbjuder är:

Läs mer om finskt förvaltningsområde, vår finskspråkiga service och dina rättigheter som finsktalande.

Romsk inkludering

Som en förstärkning av minoritetspolitiken har regeringen 2012 beslutat om en tjugoårig strategi för romsk inkludering. Det övergripande målet i strategin är att den rom som fyller 20 år 2032 har likvärdiga möjligheter i livet som en icke-rom. Kommunen ska i sin verksamhet säkerställa romers tillgång till sina rättigheter.

Gävle har under perioden 2016-2020 varit en av fem utvecklingskommuner för romsk inkludering. Det innebär att Gävle har fått pengar från regeringen för att bygga upp en struktur för att förbättra inkluderingen av romer i kommunen.

Ta del av  Kultur Gävleborgs poddavsnitt ”Gävle kommuns arbete med romsk inkludering” som handlar om arbetet med de nationella minoriteternas kultur.

Flaggdagar

Som ett sätt att synliggöra och främja de nationella minoriteterna och deras kultur hissar kommunen minoriteternas flaggor under nationaldagar och vissa andra högtider. Du kan se flaggorna hissade vid Rådhustorget.

  • 6 februari flaggar vi med den samiska flaggan eftersom det är samernas nationaldag och Samefolkets dag. Dagen firas till minne av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917.
  • 24 februari flaggar vi med sverigefinnarnas flagga på sverigefinnarnas dag. Datumet valdes för att det var Carl-Axel Gottlunds (1796–1875) födelsedag. Han var en finsk folklivsforskare och kulturpolitiker som gjorde forskningsresor i bland annat Värmlands finnskogar.
  • 8 april är romernas nationaldag och vi flaggar med den romska flaggan. Dagen firas till minne av den första romska kongressen i London 1971.
  • 15 juli flaggar vi med Tornedalens flagga för tornedalingarnas dag. Under dagen firar tornedalingar längtan hem, till rötter, platsen och familjen.
  • 6 december är Finlands självständighetsdag och då flaggar vi med den finska flaggan.

Mål och riktlinjer för minoritetspolitiskt arbete

Alla svenska kommuner ska ha mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. I Gävle är arbetet med nationella minoriteter en del av kommunens arbete med social hållbarhet. Här hittar du kommunens sociala hållbarhetsprogram.