Meröppna bibliotek i Forsbacka och Hedesunda – öppna med bibliotekskort och pinkod!

21 december 2017 - Nyhet

I slutet av januari 2018 ska Forsbacka och Hedesunda bibliotek bli meröppna bibliotek. Det är ett koncept som innebär att besökare över 18 år kan använda biblioteket utanför ordinarie öppettider med hjälp av ett bibliotekskort och en pinkod.

De är de första biblioteken i Gävleborg som inför detta.

- Vi öppnar Forsbacka och Hedesunda bibliotek eftersom de är två orter som är utpekade som serviceorter i översiktsplanen 2030. Vi ökar servicen och tillgängligheten till bibliotek på orterna, säger Petra Jonsson, avdelningschef Gävle bibliotek.

Meröppet har i andra kommuner ökat både användare och utlåningen.

-Vi når nya besökare som idag inte har möjlighet att använda biblioteket på grund av begränsade öppettider. Det är många i Hedesunda som har svårt att hinna komma till biblioteket eftersom många pendlar och jobbar långt härifrån. Det är en fördel att de nu kan komma in sena kvällar och helger, säger Petra Jonsson, chef Gävle bibliotek.

Besökarna öppnar dörren med hjälp av bibliotekskort och pin-kod. Systemet styr dörrlås och belysning. En stund innan biblioteket stänger hörs ett meddelande i lokalen. I biblioteket kan besökarna kan låna, lämna, hämta reservationer, använda datorer och trådlöst nätverk och göra utskrifter. För att få tillgång till tjänsten krävs det att personen skriver under ett avtal på sitt bibliotek i Hedesunda eller Forsbacka.

Meröppna bibliotek blir allt vanligare i Sverige och 2016 fanns sådana bibliotek i 82 kommuner. Gävles små närbibliotek är folk- och skolbibliotek och har öppet få timmar i veckan för allmänheten. Det blir nu en rejäl ökning av öppettiderna, från 15 - 16 timmar till 76 och 88 timmar.

-För dem som bor på orterna betyder biblioteken mycket och det man funderar kring är om vi ska minska de ordinarie öppettiderna och bemanningen. Men så är det inte. Vi ökar tillgängligheten, säger Petra Jonsson.

Lokalerna har byggts om med bland annat dragning av datanät och el. Och allt ska vara klart i januari 2018.

Läs om öppettiderna och reglerna för Meröppna bibliotek här: