Interreg Europe logo

School Chance – EU-projekt för skoltrafikfrågor

Under åren 2017-2021 deltar Gävle kommun i ett EU-projekt kallat School Chance - SCHOOL mobility CHAlleNges in regional poliCiEs. Sektorerna Livsmiljö Gävle och Utbildning Gävle samt det kommunala bolaget Gavlefastigheter AB medverkar i arbetet som projektleds av Livsmiljö Gävle.

Varför ska vi arbeta med barn och ungas resor till skolan?

Trenden i Sverige och i flera andra västerländska länder är att allt färre barn går eller cyklar till skolan. Gävle kommun har som målsättning att öka andelen resor till fots, med cykel och med kollektivtrafik eftersom det är bra för hälsan, trafiksäkerheten och miljön. Studier visar att fysisk aktivitet även har en positiv effekt på inlärningsförmågan.

Resvanor grundas i tidig ålder och därför är det viktigt att underlätta och uppmuntra till gång och cykel till skolan. Det skapar en grund för en aktiv livsstil som sedan kan fortsätta upp i vuxen ålder.

Om projektet

2017 beviljades Gävle kommun ett EU-projekt inom Interreg – School Chance. Projektet involverar medlemmar från Girona (projektansvariga), Katalonien, Reggio Emilia, Utrecht, Gdansk, Brasov och Graz (rådgivande partner) samt Gävle kommun.

Syftet med projektet är att genom utbyte och kunskapsöverföring förändra och påverka lokala alternativt regionala strategier för skoltrafikfrågor och därmed uppnå:

  • ökad andel aktiv mobilitet
  • ökad andel självständiga skolresor
  • minskad klimatpåverkan.

Projektet består av två faser. Den första fasen, 2017–2019, har fokuserat på utbyte av erfarenheter och goda exempel på åtgärder mellan projektmedlemmarna. Respektive part har även tagit fram en handlingsplan som beskriver mål och åtgärder för arbetet med skoltrafikfrågor. Den andra fasen, 2020–2021, handlar om implementering av handlingsplanen inklusive uppföljning och utvärdering.

Huvudsyftet för Gävles deltagande är att konkretisera hur barns resor till och från skolan ska hanteras i kommunen och därmed också stärka samt underlätta samarbetet mellan Livsmiljö Gävle, Utbildning Gävle samt Gavlefastigheter AB.

Skolmobilitet i Gävle

För Gävles del resulterar projektet i en lokal handlingsplan som beskriver hur Gävle kommunkoncern ska arbeta med frågor kopplat till barns resor till och från skolan: vem gör vad mot vilken målgrupp och i vilket skede? I handlingsplanen presenteras konkreta åtgärder för fysiska åtgärder, kommunikation och utbildning. Den presenterar även riktlinjer som kan användas vid planering av trafikmiljöer kring skolor. Handlingsplanen antogs av Kommunfullmäktige i juni 2020 och gäller fram till 2022.

Resultatet av arbetet med skolmobilitet ska utgöra underlag i framtida revidering av Gävle kommuns trafikstrategi, för att inkludera barnperspektivet.

Berörda parter inom Gävle kommunkoncern har genom EU-projektet etablerat ett samarbete som kan fortsätta även efter projektets slut. Det innebär ett fortsatt arbete på flera fronter för att fler barn och unga ska ges förutsättningar att gå eller cykla till skolan.

Exempel på åtgärder som föreslås i handlingsplanen

Under kommande år ska handlingsplanen implementeras och Gävleborna kommer kunna börja se resultatet av arbetet. Två av de åtgärder som ingår i handlingsplanen är ”Vandrande och cyklande skolbuss” och ”Skolzon”.

Vandrande och cyklande skolbuss

Med åtgärden Vandrande och cyklande skolbuss vill vi uppmuntra vårdnadshavare att välja gång eller cykel framför bil när de yngre barnen ska eskorteras till skolan. Åtgärden går ut på att flera vårdnadshavare går ihop och turas om att gå eller cykla till skolan med en barngrupp. Gävle kommun bidrar med färdiga mallar för planering samt stöd och hjälp med att starta upp och hålla igång skolbussen.

Inspiration har hämtats från projektmedlemsstaden Reggio Emilia, Italien.

Pilotprojekt för vandrande och cyklande skolbuss 2021

Med anledning av coronapandemin (covid-19) har projektet för vandrande och cyklande skolbussar inte gått att genomföra under 2021 med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hålla avstånd och begränsa dina sociala kontakter.

Vid frågor och anmälan om intresse, kontakta oss via e-post.

Skolzon

Åtgärden skolzon är en satsning på att förtydliga trafikmiljön i anslutning till skolor. Vi har redan nedsatt hastighet till 30 km/h under dagtid vid många skolor och i anslutning till skolor använder vi övergångsställen och farthinder för att prioritera gångtrafikanterna vid konfliktpunkter. Men vi ser att det går att göra trafikmiljön vid skolorna mer tydlig. Som bilist ska du snabbt kunna se på gatumiljön att du kör förbi en skola och anpassa din körning därefter. Det ska också bli svårare att ”göra fel” och köra in på gångvägar, trottoarer och skolgård. Syftet är att öka trafiksäkerheten vid skolorna så att vårdnadshavare kan känna sig trygga med att låta barnen gå eller cykla till skolan.

Under projektperioden har åtgärder utförts vid Staffansskolan, Solängsskolan samt vid Ulvsätersskolan. Dessa åtgärder utvärderas för att se vilka som vi kan använda även vid andra skolor.

Inspiration har hämtats från projektmedlemsstaden Utrecht, Nederländerna.

För mer information, kontakta oss via e-post.

Läs mer om School Chance på Interregs webbplats.