Demo – Serveringstillstånd, alkoholtillstånd

Här kan du ansöka om serveringstillstånd för att få servera spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa drycker. Gävle kommun handlägger din ansökan enligt vad som gäller i alkohollagen och kommunens riktlinjer.

Ansökningsblanketter och e-tjänster

Servering av spritdrycker, vin och andra jästa alkoholdrycker (exempelvis cider) samt starköl på restaurang får ske om serveringstillstånd har beviljats enligt alkohollagen. Du ansöker om serveringstillstånd via någon av blanketterna eller e-tjänsterna nedan.

Olika typer av serveringstillstånd

Ett serveringstillstånd kan gälla alkoholservering till allmänheten, förening, företag eller annat slutet sällskap. Serveringstillstånd kan gälla året runt, årligen under en viss tidsperiod, enstaka tidsperiod eller vid enstaka tillfällen.

Handläggningstider

Gävle kommun tillämpar följande handläggningstider. Handläggningstiden räknas från och med den tidpunkt då komplett ansökan har kommit in till kommunen. Ni får besked från er handläggare när ansökan är komplett och handläggningstiden börjar löpa. Handläggningstiden används sedan till remittering av ärendet, lämplighetsprövning och övrig bedömning av ansökan, sammanställning av utredning och beslutsförslag samt beredning och behandling i Socialnämnd om beslutsrätten inte delegerats.

  • Permanent serveringstillstånd, för servering till allmänheten inklusive pausservering: 6 – 8 veckor.
  • Permanent serveringstillstånd till slutna sällskap inklusive cateringtillstånd till slutna sällskap: 6 – 8 veckor.
  • Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten: 6 – 8 veckor.
  • Ändring i permanent tillstånd då ändring rör serveringstid utanför normaltiden (kl. 11.00 – 01.00): 6 – 8 veckor.
  • Ändring i permanent tillstånd, inom normaltiden: 4 – 5 veckor.
  • Tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap: 2 – 3 veckor.
  • Anmälningsärenden hanteras inom fem arbetsdagar

Handläggningstiden räknas från och med att ansökan är komplett, det vill säga när du har lämnat in ansökan inklusive samtliga angivna bilagor till Tillståndsenheten.

Här hittar du en guide som steg för steg förklarar hur handläggningen av en ansökan om stadigvarande serveringstillstånd går till.

När du inte behöver serveringstillstånd

Det är viktigt att reda ut om det evenemang med alkoholförsäljning som planeras bedöms rikta sig till ett slutet sällskap eller om det ska ses som att allmänheten har tillträde. Om serveringen av alkohol sker till allmänheten behövs alltid ett serveringstillstånd. Du behöver dock inte ha serveringstillstånd om samtliga tre punkter nedan uppfylls. Om serveringen sker:

  • under ett enstaka tillfälle i ett slutet sällskap
  • utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna
  • i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker och inte heller bedrivs försäljning av varor eller tjänster.

Vad krävs för att få ett serveringstillstånd?

Personlig lämplighet att utöva verksamheten

Serveringstillstånd ges till den som visar att han/hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig att utöva verksamheten. Detta innebär bland annat att den som söker tillstånd ska ha kunskaper i alkohollagen.

Kunskapsprov för alkoholservering

Den som ansöker om tillstånd för alkoholservering eller provsmakning ska göra ett kunskapsprov om alkohollagstiftningen. Det är Folkhälsomyndigheten som har tagit fram kunskapsprovet. Syftet med provet är att du ska visa att du har de kunskaper som krävs för att på ett säkert sätt hantera alkoholserveringen. Även om du tidigare har gjort något liknande prov i samband med en restauratörsutbildning måste du göra kunskapsprovet.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en kunskapsplan som vägledning till vilka kunskaper som krävs i provet.

Serveringsstället ska uppfylla alkohollagens krav

Den som ansöker om serveringstillstånd ska också visa att serveringsstället uppfyller alkohollagens krav. Serveringsstället ska erbjuda ett tillfredsställande urval av lättdrycker. Om starköl serveras ska lättöl/alkoholfri öl finnas, om alkoholhaltig cider serveras ska alkoholfri cider finnas, om rött och vitt vin serveras ska likvärdig lättdryck finnas till både rött och vitt vin (alkoholfritt vin eller annan dryck som bedöms som en jämförbar måltidsdryck. Läsk bedöms inte vara ett likvärdigt alternativ till vin som måltidsdryck).

Servering till allmänheten året runt eller årligen under en viss tidsperiod

För servering till allmänheten året runt eller årligen under en viss tidsperiod gäller att serveringsstället ska ha:

  • ett eget kök i anslutning till serveringslokalen
  • ett varierat utbud av lagade eller på annat sätt tillredda maträtter.

Undantag: För teater eller konsertlokal får tillstånd till servering av vin och starköl ske i foajé under pauser i föreställningen, utan krav på matservering.

Servering till allmänheten under en enstaka tidsperiod eller vid ett enstaka tillfälle

För servering till allmänheten under en enstaka tidsperiod eller vid ett enstaka tillfälle ska serveringsstället tillhandahålla lagad eller på annat sätt tillredd mat.

Servering i slutet sällskap

För servering i slutet sällskap ska serveringsstället tillhandahålla lagad eller på annat sätt tillredd mat.

Ansöka om serveringstillstånd

Tillstånd för servering av alkohol för krögare

Via länkarna ovanför kan du som har en restaurang och vill servera alkohol ansöka om tillstånd. Det här tillståndet ska du ha om din restaurang ligger på en fast plats och verksamheten ska drivas löpande. Det kallas permanent eller stadigvarande tillstånd. Den här länken ska också användas om du söker tillstånd för att löpande servera alkohol till slutna sällskap i en fast lokal eller i din cateringverksamhet.

Priset för ansökan hittar du i vår prislista för servering av alkohol.

Om du blir godkänd gäller tillståndet så länge som din verksamheten uppfyller de lagar, krav och regler som gäller vid alkoholservering.

Övriga ansökningar och ändringar

Ändring av permanent tillstånd för servering av alkohol

Det tillstånd du har fått gäller endast för den yta och under de serveringstider som du ansökte om. Om du vill göra ändringar som påverkar yta eller serveringstider, ska du skicka in en ansökan om ändring av ditt serveringstillstånd till oss.

Priset för ansökan hittar du i vår prislista för servering av alkohol.

Byte av ägare – försäljning av hela bolaget

Om du har sålt ditt restaurangbolag så är det viktigt att köparen skickar in en ansökan om ändring av serveringstillståndet till oss. Den nya ägaren måste godkännas för att bolaget ska få behålla sitt serveringstillstånd. Under tiden vi prövar lämpligheten hos bolagets nya ägare, behåller bolaget serveringstillståndet och har alltså rätt att fortsätta servera alkohol. Utöver ansökan om ändring av tillståndet så vill vi att ni även skickar in en anmälan om ändrade ägarförhållanden.

Byte av ägare – försäljning av verksamheten utan att sälja bolaget

Om du bara säljer enbart din verksamhet, även kallat ett inkråm, och inte bolaget så måste den som köper inkråmet av dig ansöka om ett helt nytt serveringstillstånd för sitt bolag. Köparen får då inte servera alkohol innan ett nytt tillstånd har beviljats.

Tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten

Detta tillstånd gäller bland annat för tillfälliga serveringstält eller uteserveringar som riktar sig till allmänheten.

Ansvarsfull alkoholservering

Att minska det restaurangrelaterade våldet görs genom att arbeta för att minska berusningsgraden inne på krogarna och att hindra alkoholservering till minderåriga. Metoden Ansvarsfull alkoholservering består av de tre delarna samverkan mellan myndigheter och bransch, utbildning av restaurangpersonal och ökad tillsyn.
Läs mer om Ansvarsfull alkoholservering här.

Kontakt

Om det är något du undrar över eller inte förstår – kontakta gärna alkoholhandläggarna på telefon eller via e-post.