Alexandra vill inspirera andra

141118

19-åriga Alexandra Lindström brinner för miljöfrågor och vill inspirera andra till en mer miljövänlig vardag. Vid Gävle miljögala 2014 utsågs hon till en miljöhjälte. Se filmen om Alexandra och testa gärna hennes vegetariska recept på marinerad tofu och ugnsgratinerade rotfrukter. 

Recept

Alexandras marinerade tofubitar med ugnsgratinerade rotfrukter och senapssås

4-5 portioner

Ingredienser:

  • 1 pkt tofu, Alpro naturell
  • 1 dl sweetchili sås
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sojasås
  • 2 st kålrötter
  • 5 st potatisar
  • 3 morötter
  • 3 dl havreghurt, Oatly naturell
  • Söt och stark senap

Gör så här:

  1. Tofun ska ligga marinerad i några timmar. Ett tips är att gör ordning den kvällen innan och låta den ligga i kylen tills dagen efter.
  2. Blanda ihop sweetchili-såsen, olivoljan och sojasåsen i en bunke. Tillsätt peppar och salt om det behövs.
  3. Hacka tofun i fyrkanter.
  4. Häll över marinaden och tofun i en plastpåse och knyt ihop hårt. Se till att alla tofubitar får marinad på sig.
  5. Lägg i kylen över natten.
  6. Stek sedan tofubitarna i en stekpanna.


Rotfrukerna:

  1. Ställ ugnen på 225 grader.
  2. Hacka rotfrukterna i lika stora bitar.
  3. Häll ut rapsolja på en plåt (det går bra med margarin eller olivolja) och lägg sedan rotfrukterna på den.
  4. Rör om så att det hamnar olja på alla sidor av rotfrukterna.
  5. Låt stå i ugn i ca 45 minuter, rör om efter halva tiden.
  6. Salta när rotfrukterna har gräddas klart.

Senapssåsen:

  1. Häll upp havreghurten i en skål och blanda i senapen.
  2. Salta och peppra vid behov.
  3. Enkel sallad till maten:
  4. Tomater
  5. Gurka
  6. Sallad
  7. Strö över med lite olivolja och örtsalt.

Smaklig måltid!