Du är här: 

Gävle gästhamn smygöppnar!

12 juni 2017 - Nyhet

Idag den 12 juni öppnar gästhamnen i Gävle. Det är nu möjligt att lägga till vid någon av de 32 båtplatserna vid Alderholmsbron där gästhamnsbyggnaden och båtplatserna finns.

-Det är härligt att det finns en ny mötesplats vid vattnet i Gävle. Jag får många frågor från båtfolk från andra städer om gästhamnen, så det finns ett intresse. Till sommaren 2018 hoppas vi ha hittat en entreprenör som kan driva hamnen från 1 juni, säger Tony Rosén, enhetschef Fritid.
Han kommer att ha sin arbetsplats i gästhamnsbyggnaden till en början. Gästhamnen ska vara bemannad varje dag fram till 1 september och fyra sommarjobbare är anställda till och med 1 september.
Oskar Kvarnberg och Josephine Kvarnberg pluggar till vardags på Borgarskolan och ska jobba i gästhamnen i sommar.

-Det är en trevlig miljö och jag gillar att segla och åka vattenskoter, säger Oskar.
-Jag tycker det är roligt att få jobba på ett ställe som är nytt och jag gillar sjön, säger Josephine.

Det är Gavlefastigheter och Samhällsbyggnad som planerat för byggnaden och området kring hamnen och kajen. Kultur & fritid sköter driften i sommar för att under hösten påbörja upphandling av entreprenör.

En av initiativtagarna till gästhamnen i Gävle är Lasse Halvarsson och Anders Fogeus, som också var på plats idag, som lämnade in ett medborgarförslag för några år sedan. Därefter gjordes en utredning om gästhamnen. En förutsättning var att rusta Gavleåns kajer vilket påbörjades förra året. Och i november 2016 startade bygget av gästhamnen. På området en bit bort finns platser för husbilar. Just nu väntar kommunen på ett beslut om ett överklagade angående latrintömning. Det pågår fortfarande arbeten kring området med trädplantering, belysning och sittplatser och annat så helt klart blir det inte förrän beslutet är taget.

Det här gänget som jobbar i gästhamnen.

Det här gänget som jobbar i gästhamnen.
Oskar Kvarnberg, Tony Rosén, enhetschef Fritid, Josephine Kvarnberg och Ronja Pykkö.

Inger Källgren Sawela och initiativtagarna Lasse Halvarsson och Anders Fogeus

Inger Källgren Sawela och initiativtagarna Lasse Halvarsson och Anders Fogeus

Här kan du se bilder på gästhamnen. Bastu med utsikt mot vattnet, miljöstation, bryggor och andra saker.

http://www.gavle.se/Uppleva--gora/Idrott-motion-och-friluftsliv/Friluftsliv-och-motion/Kusten-batar-och-oar/Bat--och-gasthamnar/Gavle-gasthamn/

Tipsa andra om den här sidan