Du är här: 

Hemlingby topp tio av Sveriges 100 bästa motionsspår

15 juni 2017 - Nyhet

Oskar Jensen och Philip Persson två löpare och motionsspårtestarehar under 3 månader - juli till september 2016 - besökt motionsspåren i 290 kommuner. De besökte 2-5 motionsspår varje dag och i löpmil blev det 237,5 mil eller 900 varv på ett klassiskt elljusspår.
Hemlingby kommer på plats åtta av Sveriges 100 bästa motionsspår.

-Vi fick ett mail idag om detta och är mycket glada och stolta att Hemlingbys motionsspår är uppskattade. Gävleborna tycker mycket om Hemlingby men det är ju roligt att andra också gör det. Motionsspår är viktiga för att de till för alla åldrar och former av rörelse. Dessutom är de gratis och öppna året om för att stimulera motion och naturupplevelser, säger Charlotte Holmsten, fritidssamordnare på fritid Gävle kommun.

Delar av motiveringen: " Gammal är äldst. Urspåren själva, prototypen som agerat modell åt hundratals andra motionscentraler. Hemlingby var minst sagt före sin tid, men hur väl står sig motionscentralen idag? Lysande, visar det sig. Kärnutbudet (2,5, 5 respektive 10 km) har kompletterats med mtb-spår och elljusspåret har utökats till anmärkningsvärda sex kilometer. Sågspånen har till stor del bytts ut mot fläckfria stenmjölsgator med plats för både barnvagn och löpare i bredd. Hemlingbystugan finns alltjämt tillgänglig med kafeteria, dusch och bastu, men verksamheten har dessutom expanderat till att omfatta både lunchrestaurang och konferenslokaler. Vidare har områdets aktivitetsutbud kommit att inkludera skogslekplats, hinderbanor, djurpark med mera och vi konstaterar lätt att Hemlingby inte bara bevarat, utan på många fronter även utvecklat sitt 50-talsinitiativ. Samtidigt lever känslan av ett äldre Sverige kvar med grovt tillyxade gärdesgårdar, grånande träskyltar iklädda mossa och lavar samt en liten chans att träffa på Ardennerhästen Berta när hon jobbar ute i skogen. Vi bjuds på en mysig blandning mellan gammalt och nytt, och nästan 60 år efter invigningen föregår Hemlingby alltjämt som ett strålande exempel för framtidens spårcentraler."

Löparna ska nu skriva en bok som heter " Sveriges bästa motionsspår" och som ska ges ut i julhandeln 2017.

Om Sveriges 100 bästa motionsspår

Tipsa andra om den här sidan