Djuren i Hemlingby

I Hemlingby finns får, kaniner, höns och bin du kan bekanta dig med och ardennerhästen Berta erbjuder åkturer och arbetar ibland i skogen.

Hästen Berta

Hästen Berta i Hemlingby

Hemlingbys ardennerhäst Berta föddes den 6 juni 1995 i Skåne. Det var tänkt att hon skulle bli korv men ödet ville något annat. Hon missköttes på gården där hon föddes men det upptäcktes av Svenska Hästars Värn, en djurskyddsförening som värnar om hästar. De ordnade så att hon blev omhändertagen. 1999 fick Berta som fyraåring flytta från sitt dåvarande hem i Värmland till Hemlingby.

Berta är fuxfärgad, det betyder att hon har ljusbrun päls med ljus man och svans, och hon har en bläs, det är det vita tecknet i pannan. Hon mäter 170 cm i mankhöjd, manken är den högsta punkten på ryggen, nedanför halsen. Och hon väger ca 1000 kg. Berta älskar att träffa barn och att äta mat.

Berta kan man boka för turer i Hemlingbys friluftsområde och hon deltar på olika evenemang runt om i Gävle. Ytterligare en arbetsuppgift som Berta har är att hjälpa till att frakta timmer.

Åkturer med hästen Berta

Boka en åktur med Berta i Hemlingbyskogen, sommartid med vagn och vintertid med släde.

Det finns även en sulky som är anpassad för dig som sitter i rullstol.

Berta kan även bokas till olika evenemang och skogsarbete. Till exempel har hon besökt äldreboenden, deltagit i aktiviteter under skollov, vid föreningsjubileum och Luciafirande. På miljödagen kör hon sopor.

Boka åktur

Bokning görs i förväg, vardagar kl 7.00-16.00. Ring Lasse Svensson på telefon 070-314 33 85.

Berta har semester från midsommar till början av augusti och går då på bete.

Priser

  • Rundtur i Hemlingbyskogen: 20 kr/person
  • Åktur till och från Jannes fäbod (Hemlingby) med möjlighet att grilla korv: 30 kr/person
  • Åktur med sulky: 20 kr/person
  • Evenemang och skogsarbete: efter överenskommelse med Lasse
  • Från och till busshållplatsen, ICA MAXI: 40 kr/person tur och retur

Hemlingbyfåren

Fåren i Hemlingby

Fåren som betar i Hemlingby friluftsområde är av raserna Leicester, Pälsfår, Texelkorsningar och Gästrikefår. Leicester och Pälsfåren är raser för den fina ullen och skinnens skull. Texel är ren köttras. Gästrikefår är en lantras som härstammar från Mörtebo, Ockelbo och Järbo. Färgen är väldigt varierad, de kan vara svarta, vita eller bruna och ofta är de brokiga. Lite speciellt för rasen är att även tackorna kan ha horn. Gästrikefåren blir ofta väldigt tama och keliga.

Gotlandskaniner

Gotlandskaninen är en mycket härdig, lättfödd och frisk ras med goda modersinstinkter och god fortplantningsförmåga. De kan ha en mängd olika färger och teckningar, även i samma kull. Ett fullvuxet djur väger cirka 3-4 kg.

Hedemorahöns

Hedemorahönsen har tjock fjäderdräkt och ofta små ”byxor” av dun. Det förekommer även ulliga Hedemorahöns. Hönan väger cirka 1,5-2 kg. Tuppen något mer. Hönans kam är liten, tuppens låg men kraftig. Detta anses vara en anpassning till det kalla klimatet. (Så att kammen inte förfryser). Hedemorahöns finns i alla färgvariationer.

Bin

I Hemlingby finns en visningsbigård där du kan lära dig mer om bin.
Bigården består av ett litet visningssamhälle, det kallas ”avläggare”, och innehåller bara av ett par ramar bin. I ”avläggaren” finns en drottning, arbetsbin och några drönare. Du kan studera bina på ett helt säkert sätt, eftersom du tittar på binas arbete genom plexiglas.
Bina i samhället är av rasen Nordiska bin Apis mellifera mellifera och de klassas som lantrasbin.

Bina finns i bigården från mitten av maj till mitten av augusti. Övrig tid på året får du som besökare läsa den information som finns i bigården som handlar om bin och deras betydelse för naturen.
Ansvariga för visningsbigården är Östra Gästriklands biodlarförening. För de enskilda visningarna i bigården under maj till augusti ansvarar erfarna biodlare i föreningen.

För mer information kontakta Sven-Olov Lidfors på telefon 026-60 62 44.

Bakgrund

Östra Gästriklands biodlarförening fick våren 2006 Miljö- och Kulturnämndens miljöstipendium. Utmärkelsen fick de för sitt arbete med bin och den insats bina gör för miljön genom sin pollinering.
Föreningen uppskattade utmärkelsen och beslöt att ge något tillbaka till kommunens invånare. Då föddes idén om en informations- och visningsbigård. Att placera bigården i Hemlingby friluftsområde tyckte de var bra eftersom många naturintresserade människor vistas i området.

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-08-25

Bröllop!?

Boka Berta för transport till kyrkan

Åk Buss och Berta till Hemlingby

Nu kan du återigen boka hästen Berta för transport från bussen vid ICA MAXI till Hemlingby friluftsområde.

Boka i förväg, vardagar kl 7-16
Lasse Svensson 070-314 33 85