Sök ateljéstöd

Ateljéstöd kan sökas av yrkesverksamma bild- och formkonstnärer för hyra av konstnärsateljéer. Här får du information om hur du ansöker och vilka regler som gäller för din ansökan.

Syftet med ateljéstödet är att förbättra villkoren för yrkesverksamma konstnärer i Gävle kommun. Stödet ska bidra till att bibehålla och utveckla ett levande och hållbart kulturliv samt stärka Gävle kommuns kulturidentitet.

Så mycket kan du få i ateljéstöd

Din egenkostnad är alltid 6000 kronor och du kan maximalt få ateljéstöd upp till 15 500 kronor per år.

Ateljéstöd beräknas enligt modellen (årshyra – 6000 kronor) x 0,75 = ateljéstöd

Regler och kriterier för ateljéstöd

Allmänna regler

  • Stödet är personligt och beviljas för tre år i taget. Därefter omprövas stödet och en ny ansökan ska göras. När en beviljad treårsperiod löper ut ansvarar du själv för att göra en ny ansökan.
  • Vid ny eller förnyad ansökan ska samtliga efterfrågade handlingar bifogas. Ofullständig ansökan behandlas ej.
  • Ateljélokalen får endast användas som ateljé. Det går inte att söka stöd för hyrd ateljé med bostadsstandard eller för ateljé i eller i anslutning till bostaden. Delas ateljén med annan konstnär kan du bara söka stöd för den egna delen av hyran.
  • Stödet är skattepliktigt. Du ansvarar själv för beskattningen av beviljat ateljéstöd.
  • Du som beviljas ateljéstöd är skyldig att meddela kommunen eventuella förändringar i de förutsättningar som legat till grund för beslutet. Kommunen kan begära in skriftlig dokumentation och kompletteringar. Du ska på förfrågan kunna visa upp handlingar som styrker inlämnade uppgifter.

Grundkriterier

Alla grundkriterier ska uppfyllas för att du ska vara behörig att söka ateljéstöd.

  • Verksamhet i Gävle kommun
    Ateljén ska vara belägen i Gävle kommun. Du ska vara folkbokförd i Gävle kommun.
  • Kontrakt för förhyrd ateljé
    Du kan söka stöd för en förhyrd ateljé, giltigt hyreskontrakt ska bifogas ansökan.
  • Utbildning
    Du ska ha högskoleutbildning eller annan eftergymnasial utbildning, inom bild- och formområdet.
  • Aktiv yrkesverksamhet
    Med aktiv yrkesverksamhet menas omfattande konstnärlig yrkesverksamhet under de senaste tre åren. Det kan ha skett genom utställningar, offentliga konstuppdrag och/eller andra utåtriktade konstnärliga projekt. Utställningar och liknande ska vara genomförda i professionella sammanhang där urvalet gjorts av sakkunniga inom bild- och formområdet.De senaste tre åren räknas bakåt från ansökningstillfället. Yrkesverksamhet som ligger längre tillbaka än tre år tas inte med i bedömningen.I samband med ansökan via e-tjänsten har du möjlighet att kommentera uppgifterna om aktiv yrkesverksamhet, till exempel ange skäl till lägre grad av verksamhet under den aktuella perioden eller önskar lämna andra uppgifter viktiga för bedömningen. Tänk på att inte lämna känsliga personuppgifter.

Prioriteringskriterier

Prioriteringskriterier används när kommunen måste prioritera mellan inkomna ansökningar i förhållande till budgetmedel.

  • Graden av yrkesverksamhet
    Den konstnär som bedöms ha varit mest yrkesverksam under de senaste tre åren prioriteras före den som uppvisar mindre verksamhet.
  • Nyutexaminerade
    Nyutexaminerade (från högskola de senaste tre åren) prioriteras före de som kan anses vara etablerade konstnärer och genom sin yrkesverksamhet bör ha förutsättningar att bära sina egna kostnader.

Ansökan

Sista ansökningsdag är 31 augusti, för att söka stöd inför de nästkommande tre åren. Ansökningar behandlas en gång per år.

Ansökan görs via e-tjänst och ska innehålla följande delar:

  • Uppgifter som visar aktiv yrkesverksamhet under de senaste tre åren
  • En kort beskrivning av målsättningarna för ditt konstnärskap inför den period som ansökan gäller
  • Hyreskontrakt (du som hyr ateljé av Gävle kommun via ateljéföreningen Gaffel behöver inte bifoga hyreskontrakt då kommunen redan har uppgifterna)
  • Utbildningsbevis

Bedömning, beslut och utbetalning

En referensgrupp med sakkunniga bedömer ansökningarna. Referensgruppens funktion är beredande/rådgivande inför beslut om ateljéstöd. Beslut tas av chef för enheten Konst och Kultur och Gävle Konstcentrum på delegation från Kultur- och fritidsnämnden. Ansökningarna anonymiseras innan bedömning. De bedömer ansökningarna baserat på regler och kriterier för ateljéstöd. Referensgruppen består av:

  • Konstintendent från Gävle Konstcentrum
  • Representant för KRO (Konstnärernas Riksorganisation)
  • Representant för Konst från Region Gävleborg

Beslut meddelas normalt i november varje år. Utbetalning av beviljat stöd sker i januari.