Du är här: 

Earth Hour - En världsomfattande klimatmanifestion

Earth

Gävle kommun deltar varje år i Earth Hour på olika sätt. Earth Hour är en kampanj som bidrar till Gävle kommuns långsiktiga och strategiska miljöarbete – att bli en av de bästa miljökommunerna i Sverige.

Att släcka timmen under Earth Hour är en viktig symbolhandling men det är vad vi väljer att göra resten av året som verkligen har betydelse!

Earth Hour 2018 24 mars 20.30-21.30

10  års jubileum! 2018 har Gävle deltagit i Earth Hour i 10 år och det kommer att firas extra mycket, mer information kommer framöver.

Det här hände under Earth Hour-veckan 2017 i Gävle

För nionde året i rad deltog Gävle i Earth Hour och 2017 släckte vi och hela världen ännu en gång för en ljusare framtid.

Vi släckte tillsammans i Heliga Trefaldighets kyrkan

Den 25 mars samlades drygt 300 Gävlebor för att släcka tillsammans för en ljusare framtid i Heliga Trefaldighets kyrkan! Kyrkan var öppen från 18.00, med bland annat med aktiviteter som: plantera frön inför sommaren i ekologisk jord, titta på gävleungdomars utställning Det Goda livet 2030, byta böcker i vår Readcycle-hörna samt pyssla och samtala med diakonirådet och Naturskyddsföreningen. Matakuten bjöd på fika!

Mellan 20.30-21.30 släckte kyrkan ner och i skenet från stearinljus bjöds det på en blandning av lokalproducerad musik av Helges, Kulturskolan, Shock Studio, Hille kyrkokör och härlig musik från både flöjt och piano.

Åk på bilnyckeln 18-22.30, Nettbuss Stadsbussarna bjuder!

Den 25 mars kunde du visa upp din bilnyckel och åka gratis med Nettbuss Stadsbussarna till restaurang- eller biobesöket eller till Heliga Trefaldighets kyrkan där vi släckte tillsammans för en ljusare framtid.
Erbjudandet gällde en person per bilnyckel och alla Stadsbussar, det vill säga linje 1, 2, 3, 4, 11, 12, 14, 15 och 91.

Hållbarhetsvecka på biblioteken i Gävle

Under hela veckan bjöd biblioteken i Gävle in till både aktiviteter och föredrag.  Exempel på föredrag: Finns den miljövänliga döden? och Ett Hållbart Gävle 2030- hur når vi dit? , och exempel på aktiviteter: Byta leksaker med varandra, mininmässa om hållbar ekonomi, Shigong och på lördagen blev det Skapa nya leksaker med Maria Westerberg, känd från barnprogram i tv. Mer om vad som hände kan du läsa i Program Hållbarhetsveckan  och här.

Släck - och få ett oväntat besök?

Den 25 mars fick 100 hushåll i Gävle oväntat besök och hållbara kassar med lokalproducerade produkter och överraskningar under den timme vi släcker för en ljusare framtid. Det har varit möjligt att anmäla att man önskar ett oväntat besök till och med 21 mars. Anmälningstiden sträckte sig fram till den 21 mars och 294 hushåll i Gävle anmälde att de ville ha besök. 100 av dem valdes ut. Förhoppningsvis blev ni en av dem!

Det goda livet

Den 21 mars presenterade elever från Borgarskolan, Polhemsskolan, Vallbacksskolan och Vasaskolan sina projektarbeten och idéer för hur livet i Gävle 2030 kan se ut. Medverkande under dagen var politiker, tjänstemän, företrädare för näringslivet och intresseorganisationer med flera som kunde ge feedback, diskutera med och ta med sig elevernas idéer. Utställningen är även uppställd under vecka 13 på Heliga Trefaldighets kyrkan.
Läs mer om satsningen "Det goda livet" på bloggen.

Gävle Taxi inviger egen tankstation med förnybar diesel

Den 22 mars kl 12.00 var det invigning av Gävle Taxis tankstation med förnybar diesel, även kallad HVO, (hydrerad vegetabilisk olja).  
Plats: Beckasinvägen 3

Gävle Taxi kommer att minska kolidioxidutsläppen med 90 % genom att köra på HVO.

Gävles förskolor och skolor Ljusutdelning till Gävlebor

Under hela veckan delades totalt  4 000 paraffinfria stearinljus ut till Gävleborna för att påminna om att släcka under Earth Hour. Det skedde bland annat på Högskolan, i receptioner, i butiker och i centrala Gävle. Stort tack IKEA för sponsring av ljus!

Spin of Hope

Under lördagen 25 mars 2017 genomförde Friskis & Svettis årets Spin of Hope, De som deltog där blev påminda om Earth Hour och bjöds in till Heliga Trefaldighet och släcka tillsammans för en ljusare framtid!

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2018-01-08

280 Gävlebors berättelser hur de lever miljösmart i vardagen!

I samband med att Gävlebor anmälde sig till att få ett Oväntat besök fick de även berätta vad de gör för miljösmarta val, här kan du ta del av dem!

Samarbetspartners Earth Hour 2017

Fjärran Höjder, Gefle IF, Gevalia, Gävle City samverkan, Gävle Energi, Gästrike återvinnare, Gävligt Gott, Svenska kyrkan - Heliga Trefaldighets kyrkan, IKEA, Matakuten, Naturskyddsföreningen, Nettbuss Stadsbussarna, Pastillfabriken

Hur klimatsmart är du?

Gå in på Gävles klimatkonto och ta reda på din klimatpåverkan! Ta reda på din klimatpåverkan som gävlebo