Välkommen till Stigslund - Strömsbro
Stigslund, Strömsbro, Fredriksskans och Norrlandet

Stigslund-Strömsbro

Ett naturnära område som sträcker sig ända ut till Bönan längs Gävlekusten. Här finns lägenheter, radhus, villor och sommarstugor.

Visste du att:
  • Många rallare bodde i Strömsbro på 1880-talet och Strömsbro kallades därför skämtsamt för Rallarbo.
  • Stigslund började byggas upp i slutet på 1950-talet.
  • Testeboån som går mellan Stigslund och Strömsbro har stor uppvandring av lax.
  • I Strömsbro finns Gävles äldsta fabriksbyggnad bevarad och den idylliska bruksgatan med bränneridrängarnas stugor.

Om Stigslund – Strömsbro

I området Stigslund – Strömbro hittar du flera orter, som du kan läsa om längst ner på sidan. Här hittar du områden med närhet till centrum samt hela vägen ut längst Gävles kust. Här finns allt från butiker, restauranger, hälsocentral, tandläkare, Gävles golfklubb, idrottsanläggningar och fotbollsplaner och mycket mer.

I Stigslund- Strömsbro har du möjlighet att antingen hyra lägenhet eller radhus samt köpa ditt eget boende.

För dig som är äldre

För dig som har behov av hemtjänst finns flera utförare att välja bland. I Stigslund- Strömsbro finns också två vård- och omsorgsboenden.

I Stigslund- Strömsbro finns möjlighet att välja mellan flera förskolor och pedagogisk omsorg som dagbarnvårdare.

Det finns fyra grundskolor varav en för barn med särskilda behov i området där barnen kan gå hela sin grundskoletid, årskurs 1 till 9.

I Strömsbro ligger ett koloniområde med idylliska små trädgårdar och kolonistugor. Ta en promenad här och upplev idyllen.

Från Engeltofta på Norrlandet går Limöbåten som tar dig ut till sommarön Limön. Här finns café, badstränder och vandringsleder.

I dessa områden finns många olika aktivitetsmöjligheter. Du som är sportintresserad kan ta del av olika idrottsanläggningar för bland annat innebandy, ishockey, tennis, fotboll och curling. Här hittar du också Gävle golfklubb och Gävletravet. Även andra aktiviteter finns i området, till exempel fiske och vindsurfing.

I Stigslund – Strömsbro finns närhet till skogsmiljö för både träning och utflykter. Det finns två olika motionsspår som ansluter till områdena. Här finns bland annat elljusspår och skidspår. På Norrlandet går det även att promenera längs med kustleden som tar dig mellan Engeltofta och Bönan.

I området finns gott om badplatser längs med Gävles kust.

X-trafik har kollektivtrafik i stadsdelen i form av buss.

Vill du cykla in till Gävle centrum finns det fina cykelvägar som tar dig in till stadskärnan på bara 15 minuter.

Evenemang i Stigslund - Strömsbro

Områden i Stigslund – Strömsbro

I kartan ser du vilka orter som ingår i Stigslund – Strömsbro. Läs mer om varje område här nedanför.

Strax norr om Gävle centrum ligger Stigslund, ett naturnära område som gränsar till stadsdelarna Sätra, Strömsbro och Forsby. Bebyggelsen från 50- och 60-talet är blandad med både flerbostadshus och småhus. Här finns både livsmedelsbutik, lekplatser och fotbollsplan. Idrottar gör du annars enklast på närbelägna Gavlehov arenaby där det finns ett stort sportutbud, gym, gruppträning och motionsspår. Härifrån tar du dig snabbt och enkelt in till centrala Gävle, oavsett hur du väljer att transportera dig.

Strömsbro är en av Gävles äldsta och mest klassiska stadsdelar. Huvuddelen av gatorna är uppbyggda i ett rutnät med husen på tomtgränsen mot gatan. Det finns också några radhusområden och ett par flerbostadshus. I närområdet har du både skog, friluftsområde, badplats och vackra promenadstråk. Fotbollsplan, hockey och curling utövas på Testebovallen och Gävle golfklubb ligger ett stenkast bort. Praktiska nödvändigheter som vårdcentral och matbutik har du också nära. Bussförbindelserna är goda och det är cykelväg hela sträckan in till centrala Gävle.

Norrlandet är benämningen på bebyggelsen och området längs Gävlebuktens norra kust från Fredriksskans mot Harkskär och öarna utanför. Området, som är populärt både för utflykter och boende, är känt för sina stora sommarvillor, sommarhem och fiskelägena Bönan och Utvalnäs. Flera andra byar, som Engesberg, Engeltofta och Harkskär, ligger utspridda längs kustremsan och bebyggelsen är en blandning av villor och fritidshus. I området finns bland annat flera badstränder, restauranger och café.


Tätorten Bönan ligger vackert vid en liten vik på Norrlandet ungefär en mil från Gävle. Det var till en början ett fiskeläge men har under åren utvecklats och fått både kapell, förskola och skola. Idag är det mest känt för sitt café, bönaböckling, fyrplatsen och lotsstationen. Här finns också havsbad och vidsträckta skogsområden. Bebyggelsen präglas av stora sommarvillor som Gävles grosshandlare byggde i början av 1900-talet, uppblandade med nyare hus och fritidshus. Samhället är ganska stillsamt på vintern, men vaknar upp på sommaren med alla sommargäster och sommarstugeägare.
Här kan du läsa mer om Bönan.


Limön är en ö i Gävlebukten som varit ett populärt utflyktsmål ända sedan 1800-talet. På Limön kan du bada, fiska, grilla vid rastplatser, vandra på naturstigen, se gamla och nya fyren och besöka caféet under sommartid.
Här kan du läsa mer om Limön.


Eggegrund är en ö cirka tio sjömil från Gävle och utgör den yttersta, ostliga utposten i Gävlebukten. Ön är främst känd för sin fyrplats med fyrvaktarbostad men det finns också fiskarstugor och några fritidshus. Eggegrund är ett naturvårdsområde vilket innebär ett stort hänsynstagande gentemot djur och natur på ön. För att ta sig till ön krävs egen båt eller charterbåt.
Här kan du läsa mer om Eggegrund.

Lövgrund är en ö med fiskeläge i Gävlebuktens yttre del. Här finns en gammal fiskehamn med små röda stugor intill och ett kapell från 1831 med vacker interiör. Gävle kommun äger en liten stuga med ett rum och kök som hyrs ut sommartid. På Ön finns också en offentlig brygga, dass och bastu för allmänheten som kommer med båt till Lövgrund. Bastun behöver inte förbokas.
Här kan du läsa mer om Lövgrund.


Vitgrund- Norrskär är ett naturreservat i Gävlebukten, cirka två kilometer från kusten. Det består av de två större öarna Vitgrund i söder och Norrskär i norr samt en mängd skär och småöar med omgivande vatten. Naturreservatet är till för att skydda en naturmiljö som tidigare haft ett fiskeläge. För att skydda fågellivet råder tillträdesförbud på östra delen av Vitgrund under tiden 1 april – 31 juli.
Här kan du läsa mer om Vitgrund

Bilder från Stigslund - Strömsbro

Person som vindsurfar utanför Brädviken Bild på testebo arena och curlinghallen Sandstrand och vatten vid Engeltofta Röd gammal fyrbyggnad i Bönan Entré till fritidsgården Vävaren i Strömsbro