Årets Arkitekturkommun 2022 är utsedd – Gävle i topp tio!

Gävle kommun har uppvisat en stigande formkurva de senaste åren och får nu sin bästa placering någonsin. - Vi är mycket glada och stolta över en sjätteplats. Det är ett fint resultat, säger Brita Bugge, stadsarkitekt på Gävle kommun.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun lyfter fram de kommuner som lyckas skapa goda villkor för att utveckla arkitekturen. Andra parametrar som vägs in i resultatet är hur kommunerna hanterar bostadsförsörjningen och hur de arbetar för att minska klimatpåverkan.

Gävle kommuns arbete med att stärka arkitekturen har gett resultat. Vi har klättrat fem placeringar på ett år.
– Kommunen har under de senaste åren förstärkt arkitektkompetensen, bland annat med en stadsarkitekt. Vi har även antagit och implementerat en arkitekturpolicy. Dessutom så har vi inrättat ett arkitekturpris, som delades ut för första gången i år. Det är roligt att våra satsningar ger resultat, säger Brita Bugge.

Kommunerna kan klättra ytterligare genom att till exempel ställa klimatkrav på byggmaterial.
– Att både jobba strategiskt och ha ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är det som krävs för att placera sig på topplistan, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Karlstad blir Årets arkitekturkommun 2022 och kniper därmed förstaplatsen för tredje året i rad. Landskrona och Borås hamnar tätt efter på prispallen. Det visar en rapport som har tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

Kontakta Brita Bugge, brita.bugge@gavle.se, för mer information om Gävle kommuns arbete med arkitektur.