Flykten till Gävle | Föredrag med Lars Grundberg
Om när tusentals ester flydde över havet till Sverige i slutet av andra världskriget. Föredrag med Lars Grundberg, ambassadör vid Sveriges ambassad i Estland 1991–1995.
Det fanns ca 6.000 ester i Finland när ”fortsättningskriget” upphörde. Finland tvingades den 19 september skriva på ett drakoniskt vapenstilleståndsavtal, i praktiken dikterat av Sovjetunionens utrikesminister Molotov.
Flera av esterna hade varit frivilliga i den finska krigsmakten. Inom armén beslöts att esterna hemligen skulle hjälpas att fly. Raumo, 100 km norr om Åbo valdes till utskeppningshamn och Gävle/Söderhamn skulle bli målet. Den legendariske ”kurirspecialisten” Emel Vaarman engagerades i Raumo. Han bosatte sig senare i Söderhamn och fiskade på somrarna på Storjungfrun.
Under september och början av oktober kom skuta efter skuta med flyktingar. Ett aningen större fartyg, motorgaleasen ”Venus”, med ofattbara 842 personer ombord stormdrevs ända till Örnsköldsvik.
De estniska organisationerna i Stockholm chartrade ångaren ”Vega”, som den 2 oktober hämtade strax under 900 flyktingar i Raumo. Två dygn senare nåddes Gävle. Landshövding Richard Sandler var informerad och besökte bl.a Söderhamn i sammanhanget.
Föredrag med Lars Grundberg, ambassadör vid Sveriges ambassad i Estland 1991–1995.
Information
- Startdatum och tid
2 oktober | 18:00 - Slutdatum och tid
2 oktober | 19:00 - Plats
Hörsalen, Länsmuseet Gävleborg - Kostnadsfritt, begränsat antal platser