Gävles Terracotta-armé

Detta evenemang är inte skapat av Gävle kommun utan av en invånare i Gävle. Om du har synpunkter på innehållet vänligen kontakta arrangören eller använd knappen ovan för att rapportera eventet.

Tillbaka till kalendariet

Gävles Terracotta-armé

 

I samband med nationaldagsfirandet i Bolougnern kommer vi att presentera vår lerfigurarmé.

Armén består av ett hundratal obehandlade lerfigurer som under det senaste året har knåpats ihop av allt från politiker i Kulturnämnden, till förskolebarn och Kulturskole-elever.

Genom detta projekt, som är ett samarbete mellan Kulturskolan, Skapande förskola och Gävle Konstcentrum, har de deltagande slutit upp och samlats kring kreativitet, skaparglädje och leklusta. Projektet är en påminnelse om att möjligheten att få vara nära och ta del av kultur är en viktig rättighet för oss alla- såväl för den äldre som den yngre. På så vis verkar lerarmén som beskyddare för kulturen, de försvarar och slår ett slag för kulturen i en tid då den alltför ofta får utstå eftergifter och nedskärningar. Armen består av obrända figurer och kommer att sakta försvinna – på samma sätt som kulturen sakta försvinner om vi inte hela tiden arbetar med att hålla den levande, med kunskap och engagemang, och med återkommande små men nödvändiga ekonomiska resurser och en gemensam vilja.

 

Armén av ler-filurer ställs upp bakom scenen till nationaldagens början och står sedan redo där att under resten av året försvara kulturen mot onda krafter!