KONST I LANDSFLYKT

Detta evenemang är inte skapat av Gävle kommun utan av en invånare i Gävle. Om du har synpunkter på innehållet vänligen kontakta arrangören eller använd knappen ovan för att rapportera eventet.

Tillbaka till kalendariet

KONST I LANDSFLYKT

En vandrande skulpturutställning med Gävles fristadskonstnär Seywan Saeedian.

Fristadsfrågan har tidigare varit mycket omdiskuterad i Gävle men numera råder det en närmast total politisk enighet om frågans vikt. Konstens möjlighet att fritt uttrycka sig är en demokratisk rättighet och därmed en angelägenhet för kommunen. Gävle kommun har deltagit i Fristadsprogrammet sedan år 2015, och tog emot den första fristadskonstnären mellan åren 2016–2018.

Gävles nya fristadskonstnär, den kurdiske skulptören/konstnären Seywan Saedian, kommer att visa sina skulpturer av återvunnen metall under en sommarturné i Gävleborgs län.

Turnén utgår från en demokratisk tanke om att alla skall få möjlighet att möta kultur i sin vardag. Seywan Saedian tar vardagligt material som avlagda husgeråd och annat järnskrot, och förädlar det till konstverk som han för ut till folket. För honom, liksom för Gävle kommun och Gävle konstcentrum, är det viktigt att konsten når ut till allmänheten. Detta är upprinnelsen till sommarens projekt, i vilket Seywan besöker olika platser med sin vandrande skulpturutställning. Syftet är att skapa en mängd konstupplevelser för olika personer på flertalet platser. Turnén påminner oss också om att konst och kultur inte är en självklarhet, utan ett viktigt demokratiskt värde, som vi alla har ansvar för att skydda.

Preliminär turnéplan:

Hofors, 1 juni, Invigning av Hagaparken.

Gävle, 6 juni, Nationaldagsfirande, Boulognerskogen.

Mackmyra, 2 juni, Vernissage, Skulpturparken.

Wij trädgårdar, 8 juni, Utställning i trädgården.

Sandviken, 14 juni, Sandvikendagarna.

Forsbacka bruk, 15 juni, Skulpturutställning.

Axmar bruk, 16 juni, Utställning på bruket.