Konstutställning i centrala Gävle under påsken
Under påskveckan placeras stora ägg ut på olika ställen i centrala Gävle. Varje ägg har målats av en lokal konstnär och tillsammans bildar verken en konstutställning utomhus, tillgänglig för alla.
Om utställningen
Under påsken placeras fem stora ägg (120 centimeter höga), målade av lokala konstnärer, ut längs med Drottninggatan och vid Länsmuseet och i Slottsparken.
Konstnärerna har fått tolka årets tema ”Fruktbarhet” fritt när de målat varsitt ägg.
Årets konstnärer
Målningen på ägget utgår från när aborter utfördes med galgar och många kvinnor riskerade sina liv. Kvinnor kommer alltid att behöva abort. Det är en människorättsfråga. Ägget är en symbol för fruktbarhet. Ägget blir befruktat med spermien och utan den inget barn. Genom historian har fokuset varit på kvinnan, bäraren och inte på mannen som planterar fröet i livmodern.
Malins konstnärskap sker parallellt med samtal med människor. Tematiken berör psykisk ohälsa och konsten är både figurativ och abstrakt.
Med allt som pågår i världen har den här vintern känts mörkare än vanligt. Elins första association på temat fruktbarhet gick därför till vår: grotid och en ny början. Hon valde att utgå ifrån granatäpplet – en kulturöverskridande symbol som i stora delar av världen symboliserar fruktbarhet, lycka och överflöd.
Elin ser granatäpplet som en kulturöverskridande symbol, som i stora delar av världen symboliserar fruktbarhet, lycka och överflöd. Men med sin blodröda saft har den också förknippats med döden och de dödas rike, en dubbelhet som har gett granatäpplet en särskild roll i pånyttfödelsen och årstidernas växlingar. I den grekiska mytologin kommer sig vintern av att Persefone måste vistas i dödsriket delar av året, ett öde hon drabbats av efter att Hades lurat henne att äta just granatäppelkärnor.
Denna kombination av liv och död gjorde också att granatäpplet användes som symbol för återuppståndelse inom kristendomen, och frukten användes flitigt i Europa under medeltiden. Inspiration till granatäpplena på detta ägg kommer till stor del från medeltida målningar och broderier, men också från William Morris mönster (varav ett hänger som draperi i Elins ateljé).”
Ida Eliasson har arbetat med tatuering i 13 år och hon försöker tänja på gränser och blanda stilar för att skapa något unikt. Ida använder gärna motiv i högkontrast tillsammans med en kontrasterande färg, semi-realistiska inslag och ibland geometriska mönster. Här har hon arbetat utifrån årets tema fruktbarhet och fokuserat på jorden. Där vintern, döden och sorgen kan ge plats åt något nytt. Här börjar vårens energi att skimra över det som tidigare förmultnats och livet kan åter fylla bröstkorgen igen.
Skötet är målat olika och i varierande lager, eftersom kvinnors kroppar inte kommer som ”one size fits all”. Färgerna och dekorationerna symboliserar olika kulturer, identiteter och alla de olika känslor som varje kvinna kan förkroppsliga.
Det arabiska typsnittet Wissam anses vara en modern variant av den klassiska Thuluth-skriften. Kurvorna representerar kvinnors flexibilitet och bokstäverna bildar ordet ”rahem” som betyder livmoder, livets källa, och verbet ”rahm” som betyder se dem, vilket vi behöver göra ofta men det kan bara göras av de starka, som oftast är kvinnor.
Sara Khayat växte upp i Damaskus och gick en universitetsutbildning i grafisk design i Syrien. 2015 tvingades hon lämna landet eftersom hon protesterat mot religionen och den syriska staten.
Sarah Khayat kom till Gävle i februari 2023 genom det internationella fristadsprogrammet ICORN. Hon var Gävles fristadskonstnär under perioden februari 2023-januari 2025.
Mönster slingrar sig med organiska former, flätas samman – grönsaker och grönska som hemliga tecken i en berättelse utan ord men full av liv.
Klotterklungan är en ideell förening med fokus på graffiti och gatukonst, vars verksamhet främst riktar sig till kvinnor, ickebinära och transpersoner.
Utställningsperiod
Äggen kan du se i centrala Gävle 14-25 april.
Guidad tur med konstnärerna
Torsdag 17 april kl 13 är det en guidad visning tillsammans med konstnärerna, som berättar om sina verk. Läs mer här: https://www.gavle.se/evenemang/guidad-visning-av-konstaggen-i-centrala-gavle/?startdate=2025-04-17%2013.00
Påskutställningen är ett samarbete mellan kulturavdelningen och destinationsutvecklingen i Gävle kommun, Länsmuseet, Fängelsemuseet och Gävle Citysamverkan.