Ulrica Hydman Vallien – Paradise Lost

10/9, 2021, kl.12:00, Gävle Konstcentrum

Tillbaka till kalendariet

Ulrica Hydman Vallien – Paradise Lost

ULRIKA HYDMAN VALLIEN var professionellt verksam och välkänd sedan tidigt 60-tal, men det skulle dröja nästan 60 år innan en etablerad institution inte längre kunde stå emot hennes konstnärliga charm.

Staffan Bengtssons fantastiska utställning och kulturgärning En Paradisattack (2020) på Liljevalchs var den första stora museala presentation någonsin av detta frodiga, livfulla och inte minst viktiga konstnärskap. Tyvärr fick konstnären aldrig uppleva denna bekräftelse då hon hastigt lämnade oss 2018.

Hennes konstnärliga karriär är inte bara passionerad, motstridig och älskad. Jag tror också att den på många sätt var före sin tid. Hon utnyttjade alla plattformar som gavs. Ulrica sålde på alla sätt som gick och hon begränsades inte av ängslig branschosäkerhet eller givna strukturer, utan hon körde på! Ulrica Hydman Valliens arv representerar i dagens open source-klimat den unga konstnärens alla möjligheter och hon hade tusentals följare långt innan internet och social media fanns. Få konstnärer har, eller kommer någonsin, att uppnå det varumärke och den folkkära förankring som Ulrica lade under sina fötter. Gävle Konstcentrums utställning Paradise Lost har ambitionen att belysa denna livsbejakande gärning där drivkraften, motsättningen med att var människa, konstnär, älskare och mor, alltid var det som stod i centrum. En ständig inspirationskälla för pågående liv.

Öppettider
Tisdag-fredag 12-18
Lördag-söndag 12-16
Fri entré

VERNISSAGE 28 AUGUSTI KL.12-16
Utställningen invigs kl.13 av konstintendent Jan Stene