Europaveckan lördag – ”Europadagen”

9 maj, 2020, kl.

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Tillbaka till kalendariet

Europaveckan lördag – ”Europadagen”

  • Europadagen 9 maj  

Varför firas Europadagen?
Den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Den 9 maj 1950 anses vara den dag då den europeiska integrationen inleddes. Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade då ett förslag om att skapa en kol- och stålgemenskap i Europa. Till minne av Schumans 9 maj deklaration beslutade EU:s stats- och regeringschefer vid toppmötet i Milano 1985 att den 9 maj skulle utses till Europadagen. Den firas sedan 1986 varje år i hela Europa med olika evenemang som betonar samarbete mellan Europas folk. I år vill vi uppmärksamma detta genom en tipspromenad utomhus. Vi delar också med oss av våra bästa filmtips via en film.   

  • Tipsrunda i Boulognerskogen kl 12-15 

I år – när vi inte har möjlighet att träffas för gemensamma aktiviteter – så erbjuder vi en tipspromenad på EU-tema i Boulognerskogen för vuxna och barn kl. 12.00-15.00. Start vid Café Sommargläntan. Svara via webbformulär (för Vuxna ) och (för Barn). Ta chansen att testa dina EU-kunskaper! Tre vinnare/kategori kommer att utses och meddelas via e-post.

Vill du ha en mer traditionell tipspromenad finns svarsformulär att hämta utanför kafét

  • Biblioteket tipsar om filmer med Europatema  

Anna Lundström och Daniel Gustavsson tipsar om bibliotekets filmer, både DVD och filmer som kan streamas via bibliotekets gratistjänst Cineasterna.