Föredrag med Pär Alexandersson – Om agitatorn som stred mot kristendomen, Viktor E Lennstrand

27 mars,, kl.15:00 Förvaltningshuset

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detta evenemang är inte skapat av Gävle kommun utan av en invånare i Gävle. Om du har synpunkter på innehållet vänligen kontakta arrangören eller använd knappen ovan för att rapportera eventet.

Tillbaka till kalendariet

Föredrag med Pär Alexandersson – Om agitatorn som stred mot kristendomen, Viktor E Lennstrand

Föredraget är det andra för året och ingår i Kommunarkivets föredragsserie Återblick Gävle.
Viktor E Lennstrand växte upp i ett religiöst hem i Gävle. Under sin studietid i Uppsala blev han ateist. I slutet av 1800-talet var han en intensiv agitator som talade emot kristendomen. Under några år höll Lennstrand föredrag runt om i landet, gav ut tidningen Fritänkaren och ledde ett ateistiskt samfund. Han väckte stor uppmärksamhet och beskrevs som den värste hädaren i Sveriges historia, en person som till och med fick de ogudaktiga att bäva. En serie åtal och fängelsedomar kantade Lennstrands väg fram till en tidig död i barndomsstaden, som han alltid hade starka band till trots hårda utfall mot Gävle som en ”andligen död stad”.

Pär Alexandersson är fil.dr. i litteraturvetenskap samt född och uppvuxen i Gävle. Har skrivit ”Förnekelsens förbannelse. Viktor Lennstrand som förkunnare och blasfemiker”, utgiven 2014, och artikeln ”Viktor Lennstrand och Gävle” i Från Gästrikland 2016.

Välkomna till Kommunarkivet, Kyrkogatan 22, sal: Amsterdam.
Fri entré. OBS! Var ute i god tid, begränsat antal platser.