Glad sommar! Näringslivsavdelningens nyhetsbrev juni 2021

Information från Gävle kommun, Näringslivsavdelningen.

Mattias Durnik
Mattias Durnik

Glad sommar!

Så börjar det bli dags för semestertider och vi på Näringslivsavdelningen tar ett litet sommaruppehåll med nyhetsbrevet, men först passar vi på att skicka en sommarhälsning och berätta om vad som är på gång.

Vi ser fram emot en minst lika aktiv höst där Näringslivsavdelningen fortsätter att arbeta för och bidra till ett förbättrat företagsklimat. Vi kommer bland annat tillsammans med det lokala näringslivet och Sandvikens kommun genomföra en företagarvecka i november, fortsätta utveckla inköpsarbetet genom Gävle kommuns och det lokala näringslivets gemensamma upphandlingsråd samt fortsätta stötta företag att hitta EU-finansiering för affärsutvecklingsidéer. Det händer också mycket annat!

Till dess vill vi önska en synnerligen skön sommar! Hoppas att vi ses, fysiskt eller digitalt, till hösten. Och du – du har väl inte missat att uttrycka dina åsikter om Gävle kommuns arbete via vår nya Företagarpanel? Använd länken nedan för att anmäla dig.

På återseende!

Näringslivsdirektör Mattias Durnik med personal

Anmäl dig till Företagarpanelen

 

 

Vy över centrala sandviken och vy över Gavleån och Dalapalatset i Gävle.

Save the date: Gävle-Sandviken Företagarvecka 16-19 november!

Gävle och Sandviken bjuder in till gemensam företagarvecka 16–19 november! Det blir fokus på hållbar tillväxt, företagarnytta och nätverkande över kommungränserna. Boka in dagarna i din kalender redan nu. Veckans program släpps under hösten.

Läs mer om Företagarveckan

 

 

Gävle kommun på åttonde plats i nationell mätning om lokala inköp

En rapport från Företagarna visar att 68 procent av Gävle kommuns totala inköp görs från lokala företag, vilket placerar Gävle på plats åtta av de totalt 271 kommuner som undersökts i hela landet.
– Det är glädjande, särskilt som vi arbetar strategiskt med dessa frågor. Det har delvis blivit möjligt tack vare att vi valt att organisera Inköps- och Upphandlingsenheten under Näringslivsavdelningen. Det innebär att vi prioriterat och naturligt kan arbeta med att utveckla kontakterna med det lokala näringslivet även inom detta område, säger näringslivsdirektör Mattias Durnik.

Läs mer om rapporten

 

 

Ny rapport visar på den ekonomiska effekten av inställda kongresser

Majoriteten av kongresserna som skulle genomförts hittills i Gävle sedan pandemins framfart har ställts in, flyttats fram eller genomförts digitalt. Det ser likadant ut över hela Sverige och i Gävle har det inneburit ett intäktstapp för näringen på åtskilliga miljoner kronor.

Trots detta vakuum i mötesindustrin så har Gävle som ort klarat sig bra och varit en av de städer som tappat minst i beläggning jämfört med resten av landet sedan pandemins start. Samtidigt kommer signaler på en långsam återgång och vi ser med tillförsikt på hösten och framtiden.

Läs den fullständiga rapporten från Swedish Network of Convention Bureaus

 

 

Stor internationell kongress till Gävle 2023

Högskolan i Gävle har blivit tilldelad värdskapet för den internationella kongressen ICSD 2023 (23rd Biennial Conference of the International Consortium for Social Development). Ansökan gjordes tillsammans med Gävle Convention Bureau/Näringslivsenheten och står för en del av det nya samverkansavtalet mellan Gävle kommun och Högskolan i Gävle.

Förutom att det gynnar hotell, mötesanläggningar, restaurang och handel så ser vi med spänning fram emot vilka bestående spår den här kongressen kommer att lämna efter sig i en stad som Gävle.

Läs mer om kongressen

 

 

en innebandyklubba med boll

Gävle står värd för finalerna i Svenska Cupen i innebandy 2021

Lördagen den 6 november 2021 kommer finalerna i Svenska Cupen att avgöras i Gavlehovshallen. Näringslivsenheten har via sin evenemangslots varit involverade i processen som lett fram till avtalsskrivandet. Det starka upplägget för SM-finalerna, som arrangerades på Gavlehov i april och maj, imponerade på Svenska Innebandyförbundet som nu åter valt Gävle.

Förhoppningen är att evenemanget ska leda till ökade affärer för det lokala näringslivet under den aktuella helgen och vi hoppas naturligtvis att publik i form av besökare och Gävlebor får uppleva Svenska Cupen på plats i Gavlehovshallen.

Läs mer om Svenska Cupen

 

 

Foto: Daniel Bernstål

Dialoger om stadsomvandlingen av Näringen i höst

Ett 60-tal företagsbesök planeras i höst för dialog om stadsomvandlingen av Näringen.
– Många har frågor kring om man behöver flytta sin verksamhet, om tidplaner och hur en flyttkarusell kan gå till. Andra har frågor om ekonomi och kostnader, och vi behöver också ställa frågor. Tillsammans kan vi diskutera oss fram till vilka möjligheter som finns, säger projektledare Daniel Andersson.

Läs mer om hur urvalet för företagsbesök sker

 

 

Frisörerna på gården visar upp sitt diplom.

38 Gävleföretag bland Gästriklands mest framgångsrika

För tjugonde året i rad har företag prisats genom samverkansprojektet FramFör, Framgångsrika företag i Gästrikland. Studenter på Högskolan i Gävle analyserar och utser totalt 50 företag baserat på ledarskap, organisation och arbetsmiljö. Vanligtvis firas företagen genom en bankett på Gävle Slott men på grund av rådande läge fick diplomen delas ut separat.

Gävleföretagarna uppmärksammades genom coronaanpassade företagsbesök med blommor och diplom. Vi säger återigen stort grattis till alla företag!

Läs mer och se hela listan på företag

 

 

En bärbar dator med Gävle kommuns webbsida.
Foto: Thuresson Veronica

Anmäl misstanke om osund konkurrens på gavle.se

Upplever du att Gävle kommun bedriver osund konkurrens? Nu kan du anmäla det genom en ny funktion på gavle.se.

Anmälningsfunktionen och rutinerna kring den är en del i vårt arbete med att förstärka dialogen med dig som företagare. De anmälningar som kommer in sammanställs och tas upp i kommundirektörens ledningsgrupp.

Anmälningsfunktionen för osund konkurrens

 

 

Region Gävleborg riktar företagsstöd för grön omställning och export

Region Gävleborg genomför en satsning på företagare som vill förbättra sina exportmöjligheter eller göra en så kallad grön omställning genom att utlysa nya möjligheter till företagsstöd. De regionala företagsstöden är möjliga att söka för dig som äger ett mindre eller medelstort företag som bedriver verksamhet i Gävleborg. Syftet med stöden är att främja hållbar utveckling och tillväxt i länet.

Läs mer om Region Gävleborgs företagsstöd

 

 

Företagsservice

Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.

Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.

Vill du få nyhetsbrev och inbjudningar direkt i din mailinkorg? Skriv upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev.