Näringslivsavdelningens nyhetsbrev 21 december 2021

Näringslivsavdelningen önskar God Jul och Gott Nytt År!

 Med sikte på ett näringsrikt 2022! 

Näringslivsdirektör, Mattias Durnik
Foto: Thuresson Veronica

Vi lämnar snart ännu ett år bakom oss. Ett år som, likt förra året, präglats starkt av coronapandemin. Lättnaderna under sommaren och hösten gav förstås hopp om en fortsatt förbättring, och vi på Näringslivsavdelningen är tacksamma för att vi kunde genomföra ett av årets större projekt – Gävle-Sandviken Företagarvecka. Företagarveckan utgjorde en möjlighet för företag att få träffas och mingla med varandra och andra företagsfrämjande aktörer. Digitalt i all ära, men det är något särskilt med kontakter, samarbeten och idéer som uppstår när personer träffas fysiskt. Vi hoppas att 2022 bjuder på mer av den varan!

Under 2021 har det hänt mycket på Näringslivsavdelningen. Vi har genomfört fler företagsbesök, företagskontakter, näringslivsmöten och dialoger än någonsin tidigare. Mötena med företag har varvats med bland annat Krögardialogen samt kompetensförsörjningsfrågor.

Vår avdelning har under året som gått ansvarat för att ta fram ett nytt näringslivsprogram, tagit fram en ny inköpspolicy som möjliggör att bättre utveckla den offentliga affären med näringslivet, startat upp arbetet med näringslivskonsekvensanalyser och det samarbetsavtal med näringslivsfokus som tecknats med Högskolan i Gävle  samt gett vägledning till företag som är intresserade av extern finansiering genom bland annat EU-medel.
Och mycket annat!

Några exempel på viktiga fokusområden för avdelningen det kommande året är näringslivets kompetensförsörjningsbehov, mer verksamhetsmark, inköpsprocessen och internationella samarbeten för hållbar tillväxt.

Håll i, håll ut och håll avstånd, ta hand om era nära och kära så siktar vi mot ett framgångsrikt 2022 med många givande affärer och möten för företag i Gävle – fysiska som digitala!

Vänliga hälsningar,
Mattias Durnik & kollegorna på Näringslivsavdelningen

Gävle kommuns stödåtgärder fortfarande aktuella

På grund av smittspridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten gått ut med nya rekommendationer. Vi vill därför påminna om att du på vår webbplats bland annat kan läsa om Gävle kommuns stödpaket och åtgärder för företag. Här finns kontaktuppgifter till kommunens Företagsservice som har utökad kapacitet för att kunna hjälpa dig som företagare under pandemin.

Du hittar också länkar till bland annat Verksamt.se, som samlar aktuell myndighetsinformation, inklusive information om coronastöden för enskilda näringsidkare som återinfördes av regeringen under förra veckan.

Läs mer på gavle.se

Gävles arenor tar sitt ansvar för att minska smittspridning     

Gavleån med konserthuset i bakgrunden, vinteritd.
Foto: Thuresson, Veronica

Den tillfälliga pandemilagen fastslog hur arrangörer från och med den 1 december behöver kontrollera covid-bevis vid offentliga sammankomster över 100 personer. Gävle konserthus, Monitor ERP Arena och Gävle Teater är några av de anläggningar som behövt hitta nya arbetssätt för att kunna fortsätta och genomföra evenemang och för att det ska kännas tryggt som gäst.

Vi vill uppmana alla som besöker offentliga tillställningar att visa hänsyn och förståelse för de speciella omständigheterna och till er som anordnar allmänna sammankomster vill vi påminna om webbsidan för Digital Förvaltning som svarar på många frågor kring hanteringen.

Läs mer på digg.se

Dags att ta del av planeringen av verksamhetsområden i Ersbo Syd och Tolvforsskogen

Gävle växer, och Gävle kommun planerar för ytterligare verksamhetsmark. Just nu pågår samrådsperioden i detaljplanearbetet för Ersbo Syd Etapp 4. Läs mer och anmäl dig till samråds- och informationsträff den 18 januari: www.gavle.se/ersbosyd

I ett längre perspektiv planeras en rad hållbara satsningar på järnväg, bostäder och verksamhetsmark i Gävle. Satsningarna ingår i ett avtal mellan staten, Region Gävleborg och Gävle kommun. Nu tas ett steg mot genomförandet av ett nytt logistik- och verksamhetsområde i Tolvforsskogen genom ett program för detaljplan som ska visa en politisk viljeriktning för hur området ska användas i framtiden. Håll utkik efter inbjudan till digitala träffar i februari med mer information om Tolvforsskogen.

Läs mer om Ersbo Syd

Brynäs IF arrangerar Hållbarhetsforum den 6 januari

Näringslivet i Gävleborg och andra aktörer bjuds in till Brynäs IF:s Hållbarhetsforum den 6 januari klockan 11:30-15:15.

Evenemanget är en del av Jämställdhetsveckan, och du som deltagare får en unik insyn i föreningens jämställdhetsarbete samt ytterligare en unik plattform med kontakter och organisationer som tillsammans arbetar för ett mer jämlikt arbete.

Läs om hela programmet på brynas.se

Gävle kommun_logotype_RGB

Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.

Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.
gavle.se/foretagsservice

Vill du också ha Näringslivsavdelningens nyhetsbrev? Läs mer och anmäl dig här: Nyhetsbrev för företagare – Gävle kommun (gavle.se)