Näringslivsavdelningens nyhetsbrev april 2022

Information från Gävle kommun, Näringslivsavdelningen

Vill ditt företag projektleda bockinvigningen?

Gävlebocken på en vinterkväll.
Foto: Thuresson Veronica

Gävle kommun önskar upphandla en totallösning på ett program för den årliga invigningen av Gävlebocken med konferencier, artister, teknik, el, teknisk personal samt projektledare och/eller produktionsledare. Invigningen ska hållas med nationell klass på konferencier och artister där dessa även kan vara en och samma person.

Gävle kommun strävar efter ett långsiktigt hållbart
samarbete för att utveckla Gävlebockens invigning. Fler upphandlingar som kommer att starta upp under våren är: Möbler, Kost/städ – Hemlingborg och Hyrbilar.

Läs mer här om aktuella upphandlingar

Full kontroll med egen plan

En av Sveriges ledande nyhetssajter för offentliga affärer har skrivit en artikel om Inköp- och upphandlingsenhetens arbeta med att utveckla en egen upphandlingsplan.

Planen kom till då enheten såg ett stort behov av att få struktur i planeringen för att kunna jobba mer effektivt i den nya inköpsorganisation som byggdes upp efter att kommunen lämnat Inköp Gävleborg. Läs gärna mer om enhetens strategiska inköpsarbete och ta del av Stefan Åkerlund och Veselina Minkova-Velinovas egna ord om upphandlingsplanen. Länk till artikeln här nedan.

Artikeln -läs här


EUflagga i toppen av en flaggstång mot blå himmel.Funderar ert företag på export? 

Då bör ni anmäla dig till det digitala näringslivsmötet den 9 maj, där du kommer att få tips om vilka stöd det finns att få för de företag som vill ut på nya marknader.
Med på mötet är även 2 lokala företagare, som berättar om hur det gick till när de började med export, vilka utmaningar de stött på och vilket stöd de fått från offentliga aktörer. De delar också med sig av sina bästa tips till andra som funderar på export..

Export? Anmäl dig här


Intresserad av krögardialogen?

Matvaror i ett restaurangkök.
Foto: Thuresson Veronica

Välkommen till mötet ”Senaste nytt från krögardialogen” den 10 maj, där ämnen som de förändrade riktlinjerna för uteserveringar, ljudnivåer på uteserveringar och tillfälliga serveringstillstånd kommer att tas upp.

Stef van Heteren, en av Krögardialogens arbetsgruppsdeltagare och ingår också i styrelsen för Gästriklands besöksnäringsförening, kommer att berätta om föreningen och den mässa som man planerar att anordna på Högskolan i Gävle.

Länk till mer info och anmälan


Tack för era värdefulla synpunkterboka-traff-med-bygglovshandlaggare-bygglov-1920x1080px

Fortsatt hög nivå i den årliga kundundersökningen Nöjd kund index, NKI!
Vi vill rikta ett stort tack till de 345 företag som svarat på undersökningen som mäter nöjdheten hos de företag som fått beslut i ett myndighetsärende inom bygglov, markupplåtelse, livsmedelskontroll, serveringstillstånd, miljö- och hälsoskydd samt brandskydd under 2021.

Era synpunkter är mycket viktiga för vårt arbete att utvecklas och bli ännu bättre på att ge god service till er företagare.

NKI – läs mer här


Äntligen dags för Näringslivsfrukost igen

Vi är glada att vi återigen kan träffas i större sammanhang och bjuder nu in till en näringslivsfrukost på Monitor Arena den 31 maj.

Temat för frukosten är en av näringslivets största utmaningar just nu – kompetensförsörjning. Vi kommer att få lyssna till lokala företag som berättar om sina utmaningar och om hur de gått tillväga för att lyckas hitta rätt kompetens. Under frukostmötet kommer även utmärkelsen ”Bra gjort för Gävle” att delas ut och efter mötet är alla välkomna att besöka vår minimässa, ta en till kopp kaffe och nätverka.

Näringslivsfrukost – läs mer och anmäl dig


Gävle växer!

Kommundirektör Göran Arnell besökte Dubbelspårets dag och beskrev Gävles starka stadsbyggnadsutveckling, transportnoden Gävle och förslaget som riskerar nationell utveckling. Och nu är det klart att en 20 km lång fjärrvärmeledning ska byggas mellan Gävle och Sandviken och knyta ihop kommunernas ledningsnät. På så sätt får både Gävle och Sandviken tillgång till fjärrvärme från förnybara energikällor och restvärme från industrin.

Gävle växer – läs mer under Aktuellt


Vill du bidra till att säkra kompetensförsörjningen på sikt? 

För många elever är prao i högstadiet den första riktiga kontakten med arbetslivet. Syftet är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval.
I Gävle kommun erbjuds elever i årskurs 8 två veckors prao, fördelade på två tillfällen. Under veckan får eleverna en inblick i arbetsmarknaden och möjligheten att testa olika arbetsuppgifter och yrken. Vi söker nu företag och verksamheter som vill erbjuda praoplatser i höst, under veckorna 41-47 (med uppehåll v 44).

Prao – läs mer och anmäl er gärna

 


Gävle Turistcenter återgår till normala öppettiderGrupp av barn som badar.

Sommaren närmar sig och det är snart dags för Gävle Turistcenter att öppna upp även för fysiska besök. Datum för öppningen är 16 maj, men självklart når ni oss hela året om via våra digitala kanaler.
Gävle Turistcenter ligger i Gävle Gästhamn och hjälper gärna till med information och tips på sevärdheter, evenemang, aktiviteter, boende, och restauranger i Gävle med omnejd.

Visit Gävle- här finns mer information

 


Aktivitetskalender

Webinar om att starta företag i Texas – 3/5
Svenskamerikanska handelskammaren i Texas tillsammans med bland annat Region Gävleborg, bjuder in företag och aktörer till ett webinar om att starta företag i Texas. Anmälan via mail till: andre.persson@sacctx.com

Gästriklands Idrottsgala – 6/5
Snart är det äntligen dags för Gästriklands Idrottsgala igen, i år är det första gången som den sker digitalt. Gävle kommun stöttar arrangemangen då vi tycker att idrott är viktigt i alla former för folkhälsan, men också för att positionera en ort och locka besökare under tävlingar och mästerskap.
Årets Idrottsgala – läs mer

Företagarforum – 5-7/5
Mässan är en mötesplats för inspiration, kontakter, utveckling och affärer i vår region. Gävle kommun är med som utställare och kommer bland annat att informera om ”Gävle växer”.
Läs mer om mässan

Brynäs IF – Hållbarhetsforum – 12/5
Bryns IF bjuder tillsammans med sin jämställdhetspartner Sandvik Coromant, in till ett hållbarhetsforum med tema jämställdhetsutveckling. Målet är att genom sätta ett extra ljus på föreningens jämställdhetsutveckling och inspirera fler goda krafter att vara med.
Läs mer om Hållbarhetsforum

Funderingar på att investera i solceller – webinar – 12 maj
Ta tillfället i akt och anmäl dig till ett webbinarium där du får ta del av praktiska tips från en av Sveriges mest anlitade solelsföreläsare Lars Andrén.
Anmälan till webinariet

Hur kan vi tillsammans stärka försörjningsberedskapen? – 24 maj
Länsstyrelsen Gävleborg och Livsmedelsverket bjuder in till en kostnadsfri utbildningsdag i civilt försvar, utifrån syftet att genom kunskap, nätverk och samverkan stärka länet vid större kriser.
Här hittar du anmälan och mer information


Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.

Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.