Näringslivsavdelningens nyhetsbrev april 2023

Information från Gävle kommun, Näringslivsavdelningen

Gävle får fortsatt högt betyg i servicemätning

Foto: Albin Bogren

För femte året i rad får Gävle kommun högt betyg i SKR:s mätning av den kommunala myndighetsutövningen och servicen gentemot företag.
– Att vi håller en hög nivå är något att vara stolt över. Men vi är inte nöjda, vi vill självklart bli ännu bättre, säger Julia Cederstrand (C), kommunalråd och ordförande i näringslivsutskottet.

Syftet med den årliga mätningen, som genomförs av Sveriges Kommuner och Regioner tillsammans med Stockholm Business Alliance, är att förbättra företagsklimatet och stärka företagarnas förtroende för Sveriges kommuner.

Gävle har de senaste fem åren fått en total siffra över 70, vilket enligt skalan är ett högt betyg.

– De här mätningarna ger oss möjlighet att se hur företagens syn på oss förändras över tid. Vi ser detta som ett förbättringsverktyg för oss för att utveckla vår service. Till exempel har förbättringsarbetet och våra interna utbildningar kring service och bemötande gett resultat, säger Jan Myléus (KD), kommunalråd och vice ordförande i näringslivsutskottet.

Ta del av hela artikeln här


Välkommen på Näringslivsfrukost!

Gävle kommun, Företagarna Gävle, Gävles Företagarföreningar och Gasklockorna bjuder gemensamt in till en Näringslivsfrukost.

Datum: 11 maj
Tid: kaffe/te och smörgås 7.30, program från scenen mellan 8.00-9.10
Plats: Stora Gasklockan, Gävle

Välkomna att ta del av information och nyheter från våra politiker och kommunledning, lyssna på lokala företagare, mingla och besök minimässan.

Klicka här för att anmäla dig


Gemensam satsning på utveckling av Magasinen

Nu är det klart – Gävle kommun och fastighetsägarna vid magasinsområdet har skrivit på ett samarbetsavtal som möjliggör utveckling av området Magasinen. Kommunen och fastighetsägarna gör en gemensam satsning för att skapa en levande, inspirerande, trygg och attraktiv plats för Gävlebor, besökare och näringsliv.

Det samarbete som vi nu etablerat är ett väldigt fint exempel på kraften i att göra tillsammans, kommun och näringsliv. Äntligen kan vi utveckla och frigöra potentialen i området Magasinen! Gävle kommun skapar förutsättningar mellan husen, fastighetsägarföreningen bidrar med innehåll – gemensamt gör vi det till ett levande, mysigt kvarter, att vistas i och strosa till, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun.

Läs gärna mer här


Årsrapport Gävle 2022 – kongresser och evenemang

Nu är den slutgiltiga nationella inkvarteringsstatistiken för 2022 publicerad av Tillväxtverket och vi kan konstatera att Gävle har återhämtat sig väl efter några tuffa pandemiår.
Antalet gästnätter fortsätter att öka och den årliga snittbeläggningen på samtliga boendeanläggningar ligger på 62,8%. På hotellen i Gävle uppgår den till hela 65,4% vilket placerar Gävle bland de fyra städer med högst beläggning i hela landet. Endast Varberg, Stockholm city och Västerås placerar sig före. Detta enligt siffror från Benchmark Alliance.

En bidragande faktor till den viktiga återhämtningen och den fortsatta tillväxten är att kongresser, konferenser och evenemang återigen börjat genomföras fysiskt på destinationen. Ta gärna del av Gävle Convention Bureaus nyligen publicerade rapport över kongress- och evenemangsåret 2022.

Här kan du läsa hela rapporten


Har du koll på kommunens Företagsservice?

Företagsservice är vår lotsfunktion dit du som företagare alltid kan vända dig om du har frågor som rör ditt nuvarande eller blivande företag.

– Vi får in ca 100 företagsärenden per månad och frågorna kan komma in via telefon, mail, e-tjänst och även via besök hos våra kollegor i Stadshusets receptionen, berättar Mattias Broström (bilden).

Niklas Englund, en av sex medarbetare på Företagsservice, berättar att de vanligaste ärendena generellt rör starta eget företag och etableringar, men många frågor är också säsongsbetonade. Just nu handlar många frågor om tillstånd för uteserveringar och foodtrucks.

Vill du komma i kontakt med Företagsservice? Ring 026-178000, tonval 5 eller www.gavle.se/foretagsservice

Läs gärna mer här


Europaveckan

Summer photoshoot for Social Media team

8-12 maj är det dags för årets Europavecka och vid Minimässan i samband med Näringslivsfrukost i Gasklockorna den 11 maj presenteras olika EU-projekts erbjudanden om kompetensutveckling och stöd till omställning som riktar sig till företag tillsammans med information om extern-/EU-finansiering för små- och medelstora företag. Internationella kontoret, Gävle kommun, finns på plats för att berätta om möjligheter!
Anmälan Näringslivsfrukost

Samma kväll (11/5) föreläser statsvetaren, författaren och samhällsdebattören Stig-Björn Ljunggren om Europaläget – ekonomin, kompetensförsörjning, säkerhetspolitik och NATO-frågan mm.

Hela programmet för Europaveckan hittar du här


Du har väl inte missat att Gefle Metal Festival är tillbaka i sommar?

Publikhav Gefle Metal.
Foto: Daniel Bernstål

Med den nya arrangören FKP Scorpio bakom spakarna kan Gävle se fram emot ännu en sommar i hårdrockens tecken.

Festivalen pågår den 13-15 juli och beräknas locka tusentals besökare från hela Sverige, som i sin tur ger en viktig intäkt till Gävles näringsliv då de spenderar, bor och äter i stadskärnan.

Läs mer om festivalen på hemsidan

 


Tips på aktuella upphandlingarGlasögon på bord.

Vi har många intressanta upphandlingar på gång just nu och även många som kommer att utlysas inom kort. Bästa sättet att hålla koll på vad som är på gång är att prenumerera på information om upphandlingar som annonseras inom din verksamhet.
Länk till prenumerationen

Här nedan några tips på två aktuella upphandlingar och en kommande:

Frukt och grönsaksleverantör
Gävle kommun upphandlar leverantör av ekologiska samt konventionella grönsaker, frukter samt rotfrukter.
Länk till upphandlingen

Bemanningstjänster – OBS sista svarsdag 10/5
Länk till upphandlingen

AV-Produkter
IT-utrustning till konferenslokaler (projektor, skärm med mera)
Länk för intresseanmälan


Aktivitetskalender

Anbudsskola – 4/5
Vill du bli leverantör till Gävle kommun, men är osäker på hur du ska göra?Anmäl dig till vårt informationstillfälle den 4 maj, där du självklart har möjlighet att ställa dina frågor.
Läs mer och anmäl dig här

SheLeads – 4/5
Välkommen på uppstarten av SheLeads, en heldag i Gävle fylld med workshops, föreläsningar och inspirerande möten. Dagen övergår sen till ett bubbligt, inspirerande mingel med spännande panelsamtal – innan vi dansar loss på dansgolvet till kvällen.
Ta chansen att möta nya människor som delar ett brinn för ett jämställt näringsliv och ledarskap.
Mer information om eventet här

Värdskapsresa – 25/5
Nu är det äntligen dags för en Värdskapsresa och denna gång besöker vi södra delen av vårt vackra landskap. Välkommen till en inspirationsresa för dig som möter besökare och är ambassadör för ditt, mitt och vårt Gästrikland!
Länk till mer information


Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.

Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.