Näringslivsavdelningens nyhetsbrev augusti 2022

Information från Näringslivsavdelningen

Funderar du på att starta eget?

Kvinna vid datorskärm.

Har du en affärsidé som du vill förverkliga? Då kan du gå en starta eget-utbildning. Utbildningarna kostar inget för dig som vill delta.

Starta eget-utbildningen, finansierad av Region Gävleborg, är en kvalitetssäkrad process som ger dig de förutsättningar och verktyg du behöver för att lyckas med din affärsidé och verksamhetsutveckling.

Du som blivande entreprenör och företagare vägleds i grupp och individuellt genom de olika stegen i Business Canvas-modellen, kompletterat med stegen fundera och starta i verksamt.se

6 Utbildningstillfällen x 3 timmar (1 utbildningstillfälle/vecka) .

Starta eget-utbildning – läs mer och anmäl dig


Vill du som arbetsgivare vara med och göra skillnad?

Tack till alla arbetsgivare som ställde upp och tog emot PRAO/APL-elever och till alla Trossenföretag för föregående läsår! Nu hoppas vi på ett nytt läsår där vi alla får vara på plats och en nystart när det gäller samverkan mellan utbildning och arbete.

Vi hoppas nu fler arbetsgivare vill ta emot elever och få chansen att ge dem en inblick i sitt arbete och samtidigt bidra med kunskap till elevens utbildning. Kanske utbildar ni er framtida kollega?

I höst tar vi nya tag kring vår fadderverksamhet Trossen. Några klasser saknar fortfarande ett företag. Ta gärna chansen att vara en förebild till elever! Som Trossenföretag träffar ni eleverna två gånger per läsår och följer klassen från årskurs 7 till årskurs 9. Som hjälpmedel finns en idébank med ämnen att prata om.

Ni gör skillnad oavsett om ni väljer att emot en praoelev, APL-elev eller vara Trossen-företag!

Mer info och anmälan


Vy över vattnet och hamnen vid Gävle strand.

Kraftig ökning av gästnätter i Gävle under 2022

Gävle ligger kvar i toppen bland välbesökta svenska städer. Sedan januari har beläggningen ökat med 34% jämfört med samma period förra året och under sommarmånaderna (juni, juli och hittills i augusti) så har den genomsnittliga beläggningen varit 74% vilket i stort motsvarar föregående år. Dessutom har snittpriserna ökat vilket innebär att anläggningarna får bättre betalt för varje sålt rum.

Niclas Jonsson, Hotelldirektör för Scandics två hotell i Gävle, bekräftar en fortsatt hög efterfrågan och berättar bland annat att ett av deras hotell i Gävle placerat sig bland hotellkedjans topp 10 anläggningar med högst beläggning i Sverige.
– Det känns både jättekul och inspirerande säger Niclas och jämför man med förra året så har efterfrågan varit mer jämnt fördelad vilket har underlättat både personalplanering och rekrytering.
Niclas avslutar med att beskriva Gävle som en härlig sommarstad och hur besöksnäringens många väl genomförda arrangemang har bidragit till deras fina resultat.


Nätverksträff för evenemangsarrangörer

Den 15 september är det dags för nästa nätverksträff för de som arbetar med att arrangera stora evenemang som drar besökare till Gävle – eller som drömmer om att ta nästa steg och skapa något större! Träffen hålls i Alfahallen på Gavlehov och vi kommer bland annat att prata om hur man hittar volontärer till sina event.

Nätverksträff – anmälan


Dalapalatsets exteriör

Gävle klättrar 83 platser i årets småföretagarindex

Gävle kommun klättrar från plats 246 till 163 i Småföretagarnas riksförbunds årliga mätning småföretagarindex. Mätningen är en sammanställning över hur småföretagens förutsättningar i Sveriges kommuner ser ut.

I indexen rankas Sveriges 290 kommuner baserat på offentlig statistik om nio olika dimensioner av företagande. Dessa dimensioner tillsammans ger en helhetsbild av de lokala förutsättningarna.

Läs mer om Småföretagarindex


Gävle-Sandviken Företagarvecka – nu är anmälan öppen

Gävle och Sandvikens näringslivskontor arrangerar även i år en gemensam Företagarvecka, vecka 43, där vi samlar initiativ som inspirerar och lyfter företagandet i vår region.

Med Företagarveckan vill vi lyfta betydelsen av det lokala näringslivet, inspirera till företagande och lyfta fram företagarnytta. Genom att Gävle och Sandviken arrangerar veckan tillsammans synliggör vi vår gemensamma företagarregion och de utvecklingsmöjligheter som finns här.

Vi har tagit med oss de synpunkter och förslag vi fick in i höstas efter vår första Företagarvecka och satsar i år ännu mera på just företagarnyttan. ”Företag berättar för företag”.

Länk till programmet och anmälan


Genom Företagsservice har vi kommit till rätt personer

När Patrik och hans kollega Tony köpte industritomten i Björke visste de att de hade en lång process framför sig innan de skulle nå sitt mål med tio villatomter på platsen.
Vi har aldrig tidigare gjort en planändring, det var helt nytt för oss. Så vi bestämde oss för att ta hjälp från kommunen där Företagsservice hjälpte oss att komma i kontakt med rätt personer och starta projektet, säger Patrik Grelsson.

Läs mer om Patrik och Företagsservice


Aktivitetskalender

Besöksnäringsdag – 8/9
Gästriklands Besöksnäring Ek. Förening bjuder in till besöksnäringsdag den 8 september 12-17. En möjlighet för dig att nätverka med kollegor, inspireras av trendspaningar och bidra till hur vi tillsammans skapar ett besöksrikare Gästrikland.
Länk till anmälan

Informationsträff Upphandling – 13/9
Vill du bli leverantör till Gävle kommun, men känner att du inte riktigt har koll på hur man går tillväga. Välkommen att anmäla dig till Inköp och upphandlingsenhetens företagsinformation.
Anmälan till informationsträffen

”Julworkshop” – 16/9
Från och med i år får Gävlebocken en tillfällig plats i samband med bygget av Agnes Kulturhus på Slottstorget. Detta kan komma att påverka dig som företagare på Söder. Bockkommittén vill därför lyssna in dina tankar och idéer om hur vi kan fortsätta att locka besökare till Söder när Gävlebocken tillfälligt byter plats
Anmälan: gavlebocken@gavle.se

Inspirationsföreläsning med Aron Anderson – 16/9
Arrangörerna bakom World Cup Volt Hockey bjuder in näringslivet till Arons föreläsning för att låta sig inspireras i sitt företagande.
Läs mer här och anmäl dig

Näringslivsdialog – 21/9
Välkomna på vår näringslivsdialog där vi ställer frågan: Hur går det för Gävle?
Under 1 timme tar vi tempen på Gävles näringsliv tillsammans med lokala aktörer.
Läs mer och anmäld dig här


Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.

Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.