Näringslivsavdelningens nyhetsbrev februari 2023

Information från Gävle kommun, Näringslivsavdelningen

Vill du också bli leverantör till Gävle kommun?

Många företag vill bli kunder till Gävle kommun men vet inte riktigt hur det går till och vad man bör tänka på, därför erbjuder vi företag att gå utbildningen ”Anbudsskolan”.

Maria V Nilsson, som jobbar på Kenneth Westblom Lastmaskiner AB gick kursen i januari och säger så här:

– Jag anmälde mig till utbildningen (Anbudsskolan) för att se hur ”svårt” det skulle vara att lämna anbud till kommunen. Idag arbetar vi till största delen som underentreprenör, men jag tycket det skulle vara roligt att titta på mindre anbud själv.
Jag upplevde kursen som väldigt bra, den var tydlig och gav bra information, om hur man lämnar på både större och mindre anbud. Jag tror säkert att vi kommer att ha nytta av den här kursen nu och i framtiden.

Nästa utbildning blir den 4/5, mer information och anmälningslänk finns nedan i Aktivitetskalendern.

TIPS PÅ UPPHANDLINGAR UNDER VÅREN: Färskt bröd och konditori, gräsklippning med häst, fruktkorgar och skadedjursbekämpning

Prenumerera på upphandlingar


Elkostnadsstöd för elintensiva företag

Fiberoptiska kablar inkopplade i en maskin.

Det är nu klart med stödet till elintensiva företag. Stödet kommer att göras tillgängligt via en ansökan och det är Energimyndigheten som administrerar detta. Här är länken till ansökningssidan, där du kan räkna ut hur mycket ditt företag kan få i stöd.

Nedan till höger hittar du länken till Gävle kommuns webbsida där du hittar information om hur vi som kommun arbetar för att minska vår energiförbrukning och hur ditt företag kan spara el och pengar.

Så kan ditt företag spara el


Din åsikt är viktig för oss!

Är ditt företag ett av de 400 som fått Svenskt Näringslivs enkätundersökning? Även i år har urvalet och utskicket gjorts av IPSOS, och vi hoppas att många av er som fått enkäten väljer att svara.

– Om du tar dig tid och svarar på Svenskt Näringslivs enkät om lokalt företagsklimat bidrar du med viktigt underlag till hur vi utvecklar företagsklimatet i Gävle. Om du är företagare i Gävle och har fått enkäten har du fortfarande hela mars månad på dig att svara”, säger Mattias Durnik, näringslivsdirektör på Gävle kommun.


Tyck till om Gävles framtida gator i centrum

Gävle kommun arbetar just nu med att ta fram en gatuutvecklingsplan för centrala Gävle med syfte att skapa levande och trygga gator och mer effektiva och smarta trafiksystem i centrala Gävle.
Gatuutvecklingsplanen är en vision för hur vi kan skapa attraktionskraft och samexistera på de begränsade ytorna i centrum. Gatuutvecklingsplanen ska ta tillvara olika intressen i centrum. Gator, näringslivets intressen och olika trafikslag ska fungera på ett bra sätt tillsammans.

Var med och påverka
Vi vill veta vad du tycker om gatorna i centrala Gävle. Därför har du möjlighet att vara med och lämna synpunkter i vår digitala enkät. Klicka här för att komma till vår digitala enkät.

Läs mer om Gävle kommuns arbete med gatuutvecklingsplanen


Välkommen Petra!

Vi välkomnar Petra Kessler som ny VD för Marknadsplats Gävle, som är privata fastighetsägares och kommunens strategiska och offensiva verktyg för att öka antalet etableringar i Gävle kommun.

Petra har tidigare arbetat som näringslivsutvecklare tillika funktionsansvarig på enheten näringsliv och turism på Tierps kommun. Där arbetade hon bland annat med etableringar, marknadsföring och ledde det dagliga arbetet på enheten.

Vi tackar tidigare VDn Malin Vikerhagen, som nu går vidare mot nya utmaningar och önskar henne lycka till i framtiden.


När samverkan blir succé

Brynäs IF:s initiativ ”Game for Börje” gav ringar på vattnet och resulterade i en fantastisk hyllningshelg och ett enormt engagemang. Förutom att 10 MSEK samlades in till förmån för ALS forskning så visade Gävle upp sig som en plats att räkna med.

Företagare, föreningar, invånare och kommun slöt upp och gjorde tillsammans avtryck som inte lämnade någon oberörd. Sammantaget hade alla tre programmen ”Efter fem” och ”Nyhetsmorgon” och ”Game for Börje” över 1,5 miljon TV-tittare. Så ur ett tittarperspektiv, som TV4 till stor del bedöms på, var det en succé – som hela Gävle bidrog till.


Aktivitetskalender

Årets landsbyggare 2022 – 9/3
Utmärkelsen Årets Landsbyggare delas ut till någon eller några som har gjort en värdefull insats för att skapa en levande landsbygd. Priset delas i år ut för andra gången.
Länk till mer information

Gävle Företagarföreningars Frukostmöte – 16/3
Välkommen att lyssna på information från Näringslivsavdelningen och på Ung Företagsamhet som föreläser under rubriken ”Hur viktigt är företagsamma människor för tillväxten i länet?” Passa även på att knyta nya kontakter och äta god frukost, som denna gång sponsras av Interim Search.
Länk till anmälan

Curling VM – 18-26/3
Curling VM för damer kommer till Sandviken och Gävle. Matcherna spelas i Sandviken men även Gävle välkomnar spelare och besökare till regionen.
Läs mer om eventet här

Jobb- och utbildningsmässa – 5/4
Den 5 april 2023 arrangerar Vuxenutbildningen tillsammans med Ett bättre Gävle (GIF) och En bra start (Brynäs IF) vårens Jobb- och utbildningsmässa.
Ta del av mer information här

Anbudsskola – 4/5
Välkomna på vår informationsträff om offentliga upphandlingar, där vi går igenom hur man gör för ansöka om att bli leverantör till Gävle kommun.
Mer info och anmälan här

Näringslivsfrukost – 11/5
Gävle kommun, Företagarna Gävle och Gävle Företagarföreningar bjuder in till vårens Näringslivsfrukost i Stora Gasklockan. Välkomna att ta del av information och nyheter från våra politiker och kommunledningen, lyssna på lokala företagare, mingla och nätverka.
Mer info och anmälan här


Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.

Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.