Näringslivsavdelningens nyhetsbrev maj 2022

Information från Näringslivsavdelningen, Gävle kommun
Lars Bendrik, Nyföretagarcentrum och Parsila Omidi
Foto: Maria G Nilsson

Med lite hjälp blev Parsilas dröm sann – nu är hon företagare

Parsila Omidi drömde om en egen foodtruck, men att starta eget verkade svårt. Hon oroade sig för de alla papper som måste fyllas i och de tillstånd hon behövde. Men hon fick hjälp på vägen, först av Nyföretagarcentrum och sedan genom Gävle kommuns Företagsservice.
Jag tänkte ”Oj! Hur ska jag klara det här?”. Men jag fick hjälp, det har betytt mycket för mig, säger hon.

Hjälp via Företagsservice – läs mer här

 


Bra gjort för Gävle

Utmärkelsen Bra gjort för Gävle delas ut ett par gånger om året på de Näringslivsfrukostar som Gävle kommun anordnar tillsammans med Företagarna Gävle och Gävle Företagarföreningar.

Under morgonens Näringslisvfrukost, på Monitor ERP Arena, uppmärksammades Johan Cahling och Erika Grahm, som skapat långsiktig tillväxt till Brynäs IFs damhockey. De ligger även bakom den imponerande resan laget gjort från spelarflykt till toppligan på några få år. Priset delades ut av Åsa Wiklund-Lång, (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

 


Matvaror i ett restaurangkök.
Foto: Thuresson Veronica

Gävle kommun är årets raket i Ekomatcentrums årliga ranking

Förra året placerade sig Gävle kommun på plats 23 i Ekomatcentrums ranking gällande ekologiska inköp. I år klättrade kommunen 11 placeringar och utsågs till årets raket då inköpen av ekologiska livsmedel ökat med nio procentenheter.

Idag använder kommunens egna kockar i förskolan 61 procent ekologiska livsmedel och vid livsmedels- och måltidsupphandlingar ställer Gävle kommun krav när det gäller ekologiskt, närodlat och svenska livsmedel.

Årets raket, läs mer här


Hur tar jag min idé vidare – vi ger dig tipsen!

En hand som håller i en glödlampa som lyser.

Vi alla älskar en bra idé, men alltför ofta blir det ännu en idé som hamnar i byrålådan. Det vill vi på Gävle Innovation Hub ändra på tillsammans med dig! Ta nu fram den där idén ur byrålådan och ta den vidare med oss under detta kurstillfälle. Under kursen får du lära dig grunderna i hur du blir bättre på att utveckla och driva dina idéer framåt.
Kursen är ett samarbete mellan Gävle Innovation Hub, Sandbacka Science Park och Propell och datum är 7 juni. Utbildningen är kostnadsfri.

Idéutbildning – läs mer och anmäl dig


Gävle kommun på femte platsMiljökommun

Kommunrankningen Sveriges miljöbästa kommun genomförs varje år av tidningen Aktuell Hållbarhet. I år blev Gävle kommun femte bästa miljökommun i Sverige! Rankningen består av en nyligen genomförd enkät där 83 procent av kommunerna har svarat på 21 frågor och tre följdfrågor som rör allt från transporter till livsmedel, stadsplanering och koldioxidbudgetar.

Årets miljöranking – läs mer


Svag positiv trend i företagens sammanfattande omdömeSvenskt Näringsliv logo.

Gävle kommun är kvar på samma resultat som förra året i Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av kommunernas företagsklimat. Hur Gävle hamnar i relation till andra kommuner redovisar Svensk Näringsliv först i höst.
178 företag har svarat på enkäten som Svenskt Näringsliv har skickat till företagare i Gävle. Det motsvarar 47 procent av de tillfrågade och den största gruppen att svara är företag med 1 till 50 anställda. Det sammanfattande omdömet för Gävle kommun landar på ett resultat på 2,7 av sex möjliga.

Svenskt Näringslivs enkät – läs mer här


Välkomna på politikerdebatt

Företagarna och Gävle Företagarföreningar bjuder in till Politikerdebatt den 10 juni, 07.45-09.30.
Plats är restaurangen på Gasklockeområdet

Under frukostmötet kommer följande punkter att diskuteras:
Lokalt företagsklimat
Regelförenkling
Brott mot företagare

Politiker från alla partier är representerade och finns givetvis på plats!

Anmäl dig här


Mer modern besöksnäringsstrategi ska öka Gävles attraktivitetBesöksnäring

Under året kommer Gävle kommun tillsammans med representanter från den lokala besöksnäringen och organisationer revidera den gemensamma besöksnäringsstrategin Gästbok Gävle.

Samtliga affärsutvecklingsområden i strategin kommer att ses över och anpassas utifrån dagens förutsättningar. Dessutom kommer framgångsfaktorer för talangattraktion och kompetensutveckling inkluderas. Strategin ska också driva utvecklingen för att nå målet med ett ökat antal lokala gästnätter. Målet är också att fler gäster ska stanna längre i Gävle.

Gästbok Gävle – läs mer här


Gävle växer!

Nu kan du se fyra idéförslag som ska ge inspiration till hur Näringen kan se ut i framtiden. Det är fyra arkitektkontor som ger inspel till planeringsarbetet utifrån fyra olika hållbarhetsperspektiv: social hållbarhet, vatten, mobilitet och cirkularitet. Idéerna ska användas som vägledning i det kommande målbildsarbetet för Näringen, och för att spetsa till ställningstagandena kring hållbarhet och innovation.

Gävle växer – läs mer under Aktuellt

 


Nytt näringslivsråd har bildats

Gävles näringslivsråd ska skapa bättre förutsättningar för att nå målet i det nya Näringslivsprogrammet, att Gävle får ett påtagligt förbättrat företagsklimat. Rådet består av representanter från näringslivet, politiker och kommundirektör. Två gånger om året ska de mötas för att lyfta och diskutera strategiska näringslivsfrågor som är viktiga för att utveckla företagsplatsen Gävle.

Näringslivsrådet – läs mer här


Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.

Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.