Bio 7:an fyller 25 år och firar med filmhelg 25-27 oktober

Den 25-27 oktober firar Gävle kommun att Bio 7:an fyller 25 år i år - det blir en helg fylld med film. Helgen innehåller bland annat förhandsvisning av Ken Loach nya film Sorry We Missed You men även sju gamla Bio 7:an favoriter som Trainspotting, Il Postino – Postiljonen, Wild, Antonias värld, Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) och Igelkotten. För barnen visas barnfavoriterna Supa Modo, Stora stygga räven och Lea och skogspiraterna. På måndag 7 oktober kl 13 släpps en tävling på Bio 7:ans Facebook och på Gasklockornas webbplats. Nu får 20 personer möjlighet att vinna 2 biljetter vardera till den redan nämnda, exklusiva förhandsvisningen av Ken Loach nya film Sorry We Missed You.

Samarbete med studenter
Bio 7:an är Gävle kommuns biograf där det visas ett brett utbud av filmer som inte erbjuds på kommersiella biografer. Målsättningen är att visa kvalitetsfilm som annars skulle gå Gävleborna förbi. Under 25 år har Bio 7:an  haft omkring 110 000 besök. Publikrekordet under åren tog filmen Sånger från andra våningen med 1 500 besökare. Fulla hus har det också varit på filmerna Trainspotting, Italienska för nybörjare och Amelie från Montmartre.

Minsta salongen gav namnet
När Bio Kontrast i Gävle lades ner 1993 började kommunen leta alternativ. Den 3 februari 1994 invigdes Bio 7:an som var ett samarbete mellan SF Bio/Filmstaden och Kultur & fritid, Gävle kommun.  Avtalet innebar att Filmstaden upplät sin minsta salong, 7:an med 46 platser, till visning av kvalitetsfilmer, därav namnet Bio 7:an. Då var det två föreställningar om dagen, sju dagar i veckan, september till och med maj. SF stod för visningskostnader och kommunen för censur, filmfrakt, filmsättning och marknadsföring. Det var ett nytt koncept att ha mer eller mindre smala filmer från alla delar av världen utom Hollywood.

Roger från student till filmansvarig
Studenter från Högskolan i Gävle, gymnasieskolorna och kulturförvaltningens filmansvarige valde ut filmerna. Roger Thollin var en av högskolestudenterna år 2000. Idag är han ansvarig för film i Gävle kommun sedan 2007.

-Då hade vi stora filmrullar att hantera. Det fanns bara ett exemplar av en film och det kunde ta ett halvår innan vi fick filmen till Gävle. Biovärlden digitaliserades 2012, vilket gjorde att det gick snabbare och enklare att få filmer och sätta program. Gävleborna kan nu önska vilka filmer de vill se. Något som var omöjligt att göra tidigare, berättar Roger Thollin, filmansvarig i Gävle kommun.

Ny plats för bio
Under 2015 sade kommunen upp avtalet med SF Bio AB på grund av höga kostnader och önskan om att utveckla verksamheten. År 2018 startade Bio 7:an igen i kommunens egna lokaler på Gasklockeområdet.
– Nu kan vi satsa på kvalitetsfilm för barn och unga och ha ett mer varierat utbud av gammal och ny film. Vi kan också skapa filmteamaveckor i samband med kulturevenemang i Gävle och filmsamtal. Den nya projektorn (2019) är ett riktigt stort lyft för verksamheten, säger Roger Thollin.

Ser film för gemensam upplevelse
Vid starten av Bio 7:an var målgrupperna unga (studentrabatt infördes) och medelålders kulturvana. Idag ökar besökarantalet på knattebio men även pensionärer och andra målgrupper har besökt på Bio 7:an kontinuerligt sedan starten 1994.

Att titta på film är stort idag och kan göras på många olika sätt. Konkurrensen har så klart ökat med streaming av filmer och tv-serier. Biograferna har lite svårt att nå unga och gruppen 25-50 år.
-Att gå på bio handlar mer om en önskan att göra saker och uppleva film tillsammans med andra utanför hemmet. I takt med ökad digitalisering i samhället blir behovet av att förstå och kunna ta till sig rörlig media också allt viktigare. Alla har inte hemmabio eller kan köpa filmtjänster. Våra biljettpriser är också lägre, säger Roger Thollin.

Filmer på biblioteket och utomhusbio
-Jag är också mycket stolt över att Utomhusbion i Boulognern på sommarkvällarna varit en succé direkt från start 2010, säger Roger Thollin.

Bio 7:an samarbetar också med Stadsbiblioteket i Gävle där det finns många filmer som visats på Bio 7:an att låna.

Satsning utveckla Gasklockornas verksamheter
-Filmhelgen blir ett ypperligt tillfälle för oss att bjuda in publiken till vår nyrustade filmlokal med bland annat en ny foajé och ny projektor. Vi har gjort satsningen för att hänga med i den digitala filmutvecklingen men det är också en del i vårt pågående utvecklingsarbete av Gasklockeområdets verksamheter, säger Andreas Tuveson, enhetschef Kultur- och föreningsstöd & Gasklockorna i Gävle kommun.

Om Bio 7:an på Gasklockorna:

www.gasklockornagavle.se/bio7an/

 

Vad tycker du?
  • Arg (1)
  • Gilla (0)
  • Älska (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)