Egs – känd graffitimålare från Finland skapar konstverk på fasaden på Silvanum i Gävle

Snart är det dags för den tredje konstnären inom projektet Gefle Street Art att komma till Gävle. Nu är det fasaden på Silvanum som ska målas och arbetet drar igång denna vecka. Tisdagen den 4 september kan man se Egs måla fasaden.

Om konstnären Egs

Konstnären Egs är en av de mest välkända graffitimålarna från Finland. Efter att ha lämnat avtryck på stadslandskap i dussintals länder har den Helsingforsbaserade konstnären på sistone fokuserat på mer traditionella konstnärliga uttryck, från måleri på duk till glas-skulpturer. Egs verk kan ses på gatan, i gallerier och på muséer över hela världen. Och det är just världen som arbetsfält som Egs tagit till sig. Inom graffitin finns det en resetradition, graffiti och hiphop-kulturen var en protest mot gatugängens instängdhet. Istället var rörlighet och öppenhet viktiga kodord. Egs har i många år gjort målningar under sina resor och haft graffitimålandet både som en reseberättelse och minne. Samtidigt har måleriet varit ett socialt nätverk som öppnar dörrar över hela världen. Resemåleriet har blivit en livslång reseberättelse. På senare år har han arbetat med kartor som tematik, där bokstäverna E, G och S skapat en världskarta. I en uppmärksammad aktion sattes Egs världskarta upp på en stor duk på fasaden på Ateneum, Helsingfors museum för klassisk konst. På verket, ”Europe’s greatest shame” är Europa avgränsat med en röd linje.

I sina senare arbeten med skulptur i både glas och trä avslöjar Egs samma säkra formkänsla och förtrogenhet med materialen som i graffitin. Liksom hans graffitiverk innehåller blinkningar och hänvisningar till graffitins historia och samtid, står hans skulpturala verk stadigt i den finska konst- och designhistorien.

Verket för Silvanum i Gävle, “Look close and You will see far” fortsätter i Egs världskartetema. Här är det frågan om avstånd och murar. Egs som vuxit upp i ett Europa före 1989, med starka gränser, är idag oroad över en synlig återgång till stängdare gränser.
”Jag är rädd att människor kommer att distansera sig från varandra och att andra länder kommer kännas lika avlägsna som stjärnor och andra solsystem var i antikens värld. Jag hoppas att människor kan titta nära för att kunna se längre. Se på människor omkring dig och lär känna dem. Då kommer du snart känna till världen”.

Egs är utbildad på Camberwell College of Arts, University of arts London under 1990-talet. Han har ställt ut på bland annat Konsthallen i Helsingfors, Helsingfors konstmuseum och på ARCO Madrid i Spanien och är representerad i samlingarna i bland annat Kiasma, Finska nationalgalleriet och Vandas konstmuseum. Hans tidigare beställda verk finns bland annat på Grönland, i Ryssland och i Spanien.

Konstnärens webb:

http://egshelsinki.com/category/exhibitions-upcoming/

Om projektet GefleStreetArt

Gävle kommun vill höja kvalitén i Gävles kulturliv och har därför startat projektet Gefle Street Art. Projektets huvudfokus är muralmålningar på olika fasadväggar i stan med start i bostadsområdet Andersberg. Fler verk kommer att utföras under perioden september/oktober i andra delar av Gävle. Gävlebor och besökare har möjlighet att lära känna och uppleva gatukonsten genom föreläsare och konstnärer från lokala, nationella och internationella scener. Det blir också workshops, stadsvandringar, öppna väggar, show-väggar, testa-spreja-tillfällen med mera.
Projektet är ett samarbete mellan Kultur & Fritid Gävle kommun, Region Gävleborg, Gavlegårdarna och Gavlefastigheter.

Läs mer om GefleStreetArt

Vad tycker du?
  • Älska (12)
  • Arg (2)
  • Gilla (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)