Gävle kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande coronaviruset. Information och råd som rör kommunens verksamheter och dig som invånare eller företagare hittar du här.

Gävle biblioteks vårprogram 2020

Satsning på lokala författare, poddare, Kafka och gosedjur. -Våra programansvariga och samarbetspartners har fått till ett imponerande program, vilket jag som bibliotekschef är väldigt glad och stolt över. Det är den här variationen i utbudet som gör folkbiblioteken till den unika plats i samhället som de är idag, en plats för alla där vi helt fritt kan ta del av hela vårt utbud, säger Petra Jonsson, bibliotekschef Gävle kommun.

Poddaren och författaren Kalle Lind
Våren startar 14 januari med Kafka på flera plan, då bland annat Stadsbiblioteket och Folkteatern Gävleborg bjuder på en fullmatad kväll i författarikonens tecken. Den 23 januari talar Thord Eriksson om den uppmärksammade boken Dom som stod kvar och Arne Müller om Elbilen och jakten på metallerna 27 januari. En av årets mest framemotsedda programpunkter sker 3 mars, då poddaren, författaren och kulturprofilen Kalle Lind gästar Stadsbiblioteket. Lind är aktuell med den första stora biografin om Hasse Alfredson med titeln: Hasse Alfredson: en sån där farbror som ritar och berättar.

Föreläsningar om klimatet och rösträtten 100 år
Stadsbibliotekets forskarföreläsningar i samarbete med Folkuniversitetet fortsätter i vår. Patrik Lindenfors talar om boken Det kulturella djuret 10 mars och Sverker Sörlin föreläser om klimatet och behovet av bildning utifrån böckerna Antropocen: En essä om mänsklighetens tidsålder och nya Till bildningens försvar: Den svåra konsten att veta tillsammans. I samarbete med Humanistiska Samfundet i Gävle föreläser den 5 februari Hans Lindblad om Allmän och lika rösträtt 100 år och 21 april pratar Margareta Attius Sohlman om sin nya bok om Sibrien.

Dessutom gästas stadsbiblioteket den 4 februari av radiolegendaren Mats Strandberg, som samtalar med Daniel Gustavsson om radiokarriären och bjuder på några av sina bästa imitationer.

Satsar på författare Gävleborg
Blå scenen öppnar 2020 upp för litterärt verksamma från hela Gävleborg i samarbete med Region Gävleborg. Först ut under våren är Pia Mariana Raattamaa Visén, som debuterade 2019 med Där rinner en älv genom Saivomuotka by 2 april.  Fler författare följer i höst. På Blå scenen blir det också musik med den lokala duon Kemitompa 12 mars och författarsamtal med Gävle-bördige Tommy Karman 29 januari, Ove Jansson 6 februari, 18-årige Gävle-debutanten Zahra Ali Hashem 1 april och kritikerrosade Pia Mariana Raattamaa Visén 2 april.

Susanna Alakoski och Karin Smirnoff besök och bokcirkel
Den som är intresserad av skönlitteratur bör boka in 23 mars då Karin Smirnoff gästar Sätra bibliotek. Den 12 maj får Stadsbibliotekets Röda scenen litteratur besök av Susanna Alakoski. Smirnoff är aktuell med tredje delen i hennes hyllade romansvit om Janakippo: Sen for jag hem. Susanna Alakoski är aktuell med Bomullsängeln, första delen i en romansvit i fyra delar om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela nittonhundratalet. Alla hennes böcker kommer att bokcirklas i Sätra och Bomullsängeln blir föremål för cirkelsamtal i tre omgångar på Stadsbiblioteket.  Röda scenen gästas 18 februari av den mångsysslande författaren, regissören och skräckmästaren Johannes Pinter.

Hållbarhetsvecka och Europavecka
Hållbarhetsveckan hålla på Stadsbiblioteket 23–28 mars. Det blir en temakväll om prepping 24 mars med Herman Geijer och Peter Westberg.  Termen prepping kommer av det engelska verbet prepare, som betyder att förbereda. Prepping är att förbereda sig materiellt, fysiskt och mentalt för olika krissituationer. Den 4–9 maj anordnas Europaveckan, där bland annat Stig-Björn Ljunggren föreläser 5 maj.

Nyhet med lättläst bokklubb
En nyhet på Stadsbiblioteket är en Lättläst bokklubb med två träffar under våren. Den 16 mars läses En oväntad vänskap av Philippe Pozzo di Borgo och 27 maj Gul utanpå av Patrik Lundberg.

I vår återkommer den populära Juridisk första hjälpen med start den 14 januari, varannan tisdag. Digital första hjälpen fortsätter på alla våra bibliotek. Där kan besökaren få kostnadsfri handledning om man har problem med sin telefon, dator eller surfplatta.

Biblioteket kommer också uppmärksamma Cirkusåret 2020 i Gävle. Den 20 februari och 31 mars blir det cirkusföreläsningar, vilkas innehåll inte är klart än.

Förintelsens minnesdag, Världsbokdagen och Internationella Kvinnodagen
Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag på Stadsbiblioteket med en föreläsning av Jon Pettersson från Frantzwagner-sällskapet, som pratar särskilt om romerna som offer.
Världsbokdagen firas traditionsenligt på Stadsbiblioteket 23 april. I år består programmet av musik med Gävle-bördige poeten, vissångaren och tonsättaren Lars Anders Johansson, som tillsammans med riksspelmannen och barockviolinisten Thomas von Wachenfeldt spelar Johanssons tonsättningar av Erik Axel Karlfeldt, Verner von Heidenstam och Gustaf Fröding. På Internationella kvinnodagen 8 mars föreläser Gunilla von Wachenfeldt från Gävle Zontaklubb på Stadsbiblioteket under rubriken Stoppa barnäktenskap. I anslutning till kvinnodagen föreläser Karin Lövgren 5 mars på Sätra bibliotek om Osynlighet och stereotyper i populärkulturens skildringar av äldre kvinnor och män.

Barnteater, musikskoj och gosedjursövernattning
För de yngre erbjuder Stadsbiblioteket två barnteaterföreställningar. Den 1 februari spelas Maskresan med Hedmans Teater och 21 mars Feeri – dröm på riktigt: ett sagoäventyr om vänskap. Den 22 februari blir det Musikskoj med Karin och Mathias. Sportlovet vecka 9 innehåller gosedjursövernattning 25 februari, Följ med Ruby på äventyr i datorernas magiska värld 26 februari, Handbok för superhjältar – Rollspelet 27 februari, Bygg en robot och Bygg din egen drake 29 februari är några program.