Gävle testar VR för äldre

Att uppleva fjärran världar eller återse sina barndomskvarter. I Gävle kommun får äldre människor testa att resa med VR-teknik i ett projekt som ska visa om tekniken kan användas för att ge en högre livskvalitet på äldre dar.

– Varför blev man inte dykare på riktigt, skrattar 92-åriga Naimie Eriksson bakom sina stora VR-glasögon.

Inuti glasögonen upplever hon just nu hur det är att simma runt i Stora Barriärrevets vatten med maneter, fiskar och sköldpaddor.
En kraftfull dator, glasögonen, pekverktyg och ett avancerat datorprogram har tagit Naimie till en plats hon aldrig besökt under sitt långa liv. Och det är just det som ligger bakom idén med att göra försöken med VR-teknik på äldreboenden i Gävle. Att ge stimulans i vardagen och låta hjärnan översköljas av spännande intryck.

Dialog och konversation

Det hela började när Gävle kommun installerat wifi-nätverk i vård- och omsorgsboenden och de första testerna har visat bra resultat. I projektet ingår både äldre och personer med funktionsnedsättning på sex vård- och omsorgsboenden och fyra boenden inom funktionsnedsättning och en dagverksamhet.

– Vi såg att det stimulerade till dialog och konversation mellan de äldre. Det fungerade också bra för personer med demensdiagnos. Det här ger en gnista och vi det vill vi ta vidare. Hur kan vi ge den gnistan till fler? säger Mathilda Domeij, IT-strateg på Gävle kommun.

Uppslukad

En annan som testar glasögonen den här dagen är 97-åriga Svea Lingblom. Förundrad sitter hon uppslukad av undervattensvärlden runtomkring henne.

– Tänk att man skulle få vara med och se nåt sånt här när man är så gammal. Jag har inte ord, säger Svea.

Efter en god stund under vattnet får Svea Lingblom hjälp med att ta av sig glasögonen. Hon skrattar lite och konstaterar:

– Den krassa verkligheten!

Stark upplevelse

Naimie Eriksson vill knappt ta av sig VR-glasögonen när hennes virtuella dyk är slut.
Det här nånting ofattbart, det bästa jag har sett. Jag skulle vilja vara där, säger Naimie.

Tester för framtiden

– Nu ser vi att vi ska testa det här och se hur och vad som fungerar. Vill man gå i skogen, besöka städer eller dyka i havet? Fungerar det bra får vi fundera på om vi ska ha sån här utrustning på våra boenden. Hur vi kan nyttja det här? säger Mathilda Domeij.

Vad tycker du?
  • Älska (35)
  • Gilla (2)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)