Gävlekonstnärerna Erik Uddén och Rasmus Jäderström får stipendium på 260 000 kronor

Erik Uddén och Rasmus Jäderström
Varje år delar Kultur- och fritidsnämnden i Gävle kommun ut Karin och Erik Engmans stipendium för utbildning och fortbildning till två unga konstnärer som är bosatta och/eller verksamma i Gävle. Det är ett stort pris på 260 000 kronor och idag beslutade nämnden att Erik Uddén och Rasmus Jäderström får dela på priset.

Erik Uddén är född 1990 och går på Malmö konsthögskola, Fri konst. Han har tidigare varit elev vid Gävle konstskola. Erik kommer i den egenskapen att vara en av tre tidigare elever som representerar konstskolan i en utställning vid Bollnäs konsthall i december. Han kommer också att tillsammans med Mathias Höglund visa arbeten vid IDKA där han tidigare ställt ut både separat och i grupp, liksom i andra sammanhang under sin tid som elev vid Gävle konstskola.

Stipendiet kommer att användas till material under utbildningen.

Erik Uddén tilldelas stipendiet för att han sedan sin tid som elev vid konstskolan i Gävle utvecklat sitt tidigare måleri till ett eget uttryck, där främst de koloristiska kvaliteterna är ett genomgående drag.

Rasmus Jäderström är född 1993 och uppvuxen i Gävle. Han går sitt andra år vid Konsthögskolan i Bergen, kandidatprogrammet för Fri konst. Rasmus Jäderström har sina rötter i graffitimåleriet och arbetar i en delvis abstrakt, förenklat koloristiskt, repetitivt, undersökande måleri, där framförallt skal- och rumsliga förskjutningar är en viktig komponent. Rasmus Jäderström har på ett konsekvent sätt arbetat med att utforska gränserna för måleriets möjligheter vad gäller dess avbildande och rent skulpturala aspekter. Det sökta stipendiet kommer att användas till material under utbildningen och till resor.

Syskonen Karin och Erik Engmans stipendium är en donation från Gävlebon Erik Engman som avled 2001, och delades ut för första gången 2005. Enligt testamentet ska varje år två lovande unga konstnärer i Gävle dela på ett belopp som uppgår till 80 % av fondens årliga avkastning. Stipendiets ändamål är att stimulera konstnärerna till utbildning och fortbildning. Beloppet uppgår till 130 000 kronor var.

Prisutdelningen är på lördag 24 november kl 14.00 på Gävle Konstcentrum.

Ungdomskulturstipendier 2018 tilldelas Fanny Erkelius, Sara Larsson och Linn Fjällmo Vestin.

Stipendierna ska stödja och uppmuntra individuella och kollektiva insatser på kulturområdet och uppgår i år till 6 000 kronor var.

Sara Larssons stora passion är dans. Med stark drivkraft och målmedvetenhet har den fört henne, dels till Stockholm där hon är utbildad dansare på Balettakademin, dels utomlands där hon både tävlat för Sveriges landslag i disco och hiphop, samt att hon är utbildad danslärare.  Hon tilldelas kulturstipendiet för att stötta hennes projekt att sprida modet att våga satsa och följa sina drömmar och inte minst sprida dansglädjen till unga i Gävle.

Linn Fjällmo Vestin har många talanger som hon konstfullt kombinerar när hon problematiserar samhällsfrågor med både allvar och humor. Som en frilansande producent, scenkonstnär, skribent och poet har hon bland annat genom sina självbiografiska monologföreställningar tagit upp ämnen som mobbning och utanförskap, kärlek och samtycke. Hon tilldelas kulturstipendiet för att stötta hennes projekt där hon lyfter ämnet samtycke och sexuellt våld.

Fanny Erkelius är född och uppvuxen i Gävle, är 25 år gammal, utbildad hantverkspedagog vid Nyckelviksskolan i Stockholm och har tidigare visat sina arbeten vid Kulturkiosken och Länsmuseet i Gävle. Hon tilldelas kulturstipendiet för att stötta hennes berörande arbete i bild och text som skildrar hennes upplevelse av en nära anhörigs sjukdom och självmord. Arbetet kommer i sin helhet att visas i en utställning på Länsmuseet under 2019.

Ungdomsmusikstipendier 2018 går till Edvin Sköld och Elsa Pettersson. Stipendierna ska stödja och uppmuntra individuella och kollektiva insatser som är av betydelse för ungdomsmusiken i Gävle och uppgår i år till 7 500 kronor var.

Edvin Sköld visar, trots sin unga ålder, prov på både en egensinnig och mogen musikalitet. Edvins musikintresse har funnits med honom hela hans liv. Sedan 8 års ålder har han spelat gitarr som är hans huvudsakliga instrument.
Han tilldelas musikstipendiet för att stötta hans musikaliska utveckling och fortsatta musikstudier.

Elsa Pettersson är en mycket begåvad violinist som obehindrat rör sig mellan olika musikstilar och uttryckssätt. Hon har trots sin ringa ålder en stor scenvana och är aktiv i både olika sammanhang och musikkonstellationer. Bland annat är hon med i Gävleborgs Ungdoms Folkmusikband, har ett band tillsammans med sin familj och stått på scen tillsammans med Jojje Wadenius. Hon tilldelas musikstipendiet för att stötta hennes musikaliska utvecklingsresa och möjligheten att köpa en bra trästråke.

Prisutdelning av ungdomsmusik och ungdomskultstipendium är den 16 december kl.16.00 i Konserthuset.

 

Vad tycker du?
  • Älska (3)
  • Arg (2)
  • Gilla (1)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)