Gävle blir Sveriges nya extremsportcentrum

Nu har Dome Adrenaline Zone öppnat i Gävle, en högklassig arena för extremsport av alla de slag.

– Jag har rest mycket över världen och kan säga att Dome håller absolut världsklass, säger cyklisten Martin Söderström som testat ramperna inför invigningen.

Dome Adrenaline Zone omfamnar 6000 kvadratmeter och ger ett mäktigt intryck. De tre stora hallarna har byggts i den nedlagda Ericssonfabriken i stadsdelen Hemsta. Takhöjden behövs, för här ska det hoppas och klättras högt. 1000 personer åt gången kan jobba sig svettiga på samma gång i lokalerna.

Mycket att göra

Bygget har pågått in i det sista och nu finns stora och små hopp för allt som rullar på hjul utan motor. Du landar i en skumgummigrop eller på en sorts airbag som just nu inte finns på fler ställen i Sverige. Den största hallen r full av trampoliner, klätterväggar och utrustning för parkour och så kallad freerunning.

Martin Söderström är slopestylecyklist och expert på att göra trickhopp på ramp med sin cykel. Han är eld och lågor när vi träffar honom högst upp på den nybyggda slopestylerampen som doftar färskt virke och spån.

– Nu kör vi! ropar han och kastar sig nerför med cykeln.
Han rullar ner och upp och slår en volt i luften och landar med båda hjulen på airbagen.

– Det här är mina första hopp i Dome och mina första hopp på den nya airbagen. Jag är full av adrenalin, säger Martin och kan inte hålla tillbaka ett brett leende.

Extremsportmecka

– Skateboard, kickbike, mountainbike, man kan ju göra allt här. Det här kommer att bli ett riktigt extremsportmecka, säger Martin Söderström.

Det är Uppsalaföretaget Turbo som valt att starta den här anläggningen i Gävle som blir en av de största i Europa. Dome kommer att bli betyda mycket för extremsportens framtid i Sverige tror cyklisten Martin Söderström.

– Jag skulle bli förvånad som det inte någon från Gävle kommer att finnas i Sverige- eller världseliten om några år. Det här är precis vad vi behövde i extremsportvärlden, säger Martin.

Vad tycker du?
  • Älska (5)
  • Gilla (2)
  • Wow (1)
  • Haha (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)