Normkreativa Gävle på export under UD-flagg

Gävle kommuns normkreativa bildhandbok och fotoutställning "Bilder som förändrar världen" kommer att gå på export till Sveriges ambassader runt om i världen. - Vi tycker att Gävle är en "role model" i Sverige och är jätteglada att vi nu får möjlighet att sprida Gävles arbete internationellt, säger Sylvia Augustinsson, projektledare på Svenska Institutet.

Svenska Institutet verkar under Utrikesdepartementet och har som uppgift att sprida kännedom om samt marknadsföra Sverige internationellt och arbetar med områden som kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv.

– Vi tycker att den här idén och formatet på konceptet passar väldigt bra internationellt. Här i Sverige har vi kommit en bit med normkritik men ute i världen har man oftast inte analyserat hur det går till när man tänker kring vilka bilder man använder, säger Sylvia Augustinsson, projektledare på Svenska Institutet.

”Bilder som förändrar världen” är en normkreativ handbok och fotoutställning som visar hur bilder kan användas för att bidra till ett inkluderande samhälle där mångfald och allas lika värde är självklarheter. Arbetet lanserades för två år sedan och 16 000 exemplar av handboken har sedan dess skickats ut till över 1 000 organisationer, myndigheter, kommuner och lärosäten i Sverige och i norden. Två uppsättningar av fotoutställningen har turnerat nationellt med över 200 utställningsveckor på över 20 olika orter. Gävle kommun har också anlitats flitigt som föreläsare nationellt och internationellt.

– Vårt arbete har varit en oväntad men fantastisk framgång. Och att vårt arbete i Gävle nu kan bidra till att ifrågasätta normer och förbättra samhällen internationellt känns förstås fantastiskt, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef på Gävle kommun.

Från och med i november 2018 kommer materialet för både fotoutställningen och handboken ”Bilder som förändrar världen” att finnas tillgänglig för 100 av Sveriges olika ambassader, konsulat och andra utlandsbeskickningar att trycka upp och ställa ut runt om i världen.

– Vi hoppas såklart på att så många länder som möjligt kommer att ta del av detta. Utställningen kommer uppskattningsvis att visas i 30-40 länder och vi förbereder för att handboken ska finnas tillgänglig på 4-6 språk, säger Sylvia Augustinsson.

Foto: Tomas Gunnarsson

 

Vad tycker du?
  • Älska (20)
  • Gilla (3)
  • Arg (3)
  • Ledsen (1)
  • Haha (0)
  • Wow (0)