Robert Strid från Gävle kan prisas för sitt ledarskap

Sommaren 2018 rasade en stor brand i skogarna kring Ljusdal i Hälsingland. Räddningschef Robert Strid från Gävle ledde den svåra kampen mot branden. Den 19 mars kan han få priset Årets ledarskapsinsats för sin förmåga att leda och fatta svåra beslut, på Chefgalan i Stockholm.

– De svåraste besluten som tas i en sån här situation var när vi bestämde att folk skulle lämna sina hem. Att välja att göra de här evakueringarna som vi gjorde när vi såg att det var för farligt för folk att stanna hemma. Vissa fick fly med så kort framförhållning som ett tiotal minuter, berättar Robert.

En skola i Färila blev ledningscentral för Robert Strid och hans kollegor. Där pågick striden mot elden i närmare en månad. Det var ett tufft dygnet runt-arbete för hundratals människor med olika uppgifter.

– Största utmaningen för mig personligen var att vara uthållig, att vara på plats, att köra långa dagar, för att understryka kontinuiteten, att det är viktigt att vi hänger i. Att det handlar inte om en vecka, utan det handlade det om många veckor.

I insatsen användes helikoptrar, tankbilar, frivilliga, Röda Korset och så en otroligt stor mängd räddningsinsatspersonal. Robert kände det som att han befann sig i en slags krigszon med en komplicerad logistik.

– Jag kunde slås av att ”oj, vilken vilken apparat vi drar runt här”.

Robert Strid ser hela insatsen som ett stort lagarbete och är glad över sin nominering.

– Det är naturligtvis hedrande och det är med stolthet jag har tagit mot det. Att det faktiskt är många som har tyckt att jag har gjort någonting bra. Det är också ett bevis på att mitt ledarskap
fungerar under såna här premisser. Storskaligt under ganska hög tidspress under lång tid.

– Så att det är klart det är roligt, avslutar Robert.

Vad tycker du?
  • Gilla (4)
  • Älska (1)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)