Plats för olikheter hos Fixarna i Hamrånge

Det är full rulle i och utanför den gamla QStar-macken i Hamrånge. Det säljs bensin och korv i det som på många vis är det lilla samhällets nav. Här har jobbkooperativet Fixarna sitt högkvarter.

Fixarna vill skapa fler och meningsfullare arbeten för personer som står långt utanför arbetsmarknaden.

– Det här betyder mycket för mig, säger Micke Jonsson som är en av dem som fått ett efterlängtat fast jobb genom Fixarna.

Det plingar till när dörren in till macken öppnas. I kassan står Benny Lundin, en av dem som var med och lade grunden till det som Fixarna är idag. Han langar upp en nygrillad varmkorv och tänker tillbaka på bruksnedläggningarna 2007 och 2011. Händelser som vände upp och ned på den gamla bruksorten, både pappersbruket och pelletstillverkningen i Norrsundet lades ned inom loppet av några år och många fick gå från sina jobb till en osäker framtid. Men mycket har hänt sedan dess.

– Hamrånge har börjat resa sig efter nedläggningarna. Och jag tror att Fixarna har en stor del i det, säger Benny.

Palett av tjänster

Fixarna är ett arbetskooperativ där alla anställda äger företaget. I sin tjänstepalett erbjuder företaget bland annat trädgårdsskötsel, biltvätt, utkörning av mat, leveranser av värmepellets, städning och kaféverksamhet. Alla som knyts till Fixarna kan bidra med sina speciella kompetenser.

– Många som jobbade på bruket har gått med i Fixarna och har fått en ny chans. Och vi börjar bli så etablerade här och får mer och mer jobb att göra, berättar Benny Lundin.

Chanser till arbete

Hit kommer personer med väldigt olika bakgrunder för att arbetsträna eller praktisera för att kanske bli anställda, eller för att få viktiga erfarenheter och en väg in på en ofta krånglig arbetsmarknad.

– Har man varit sjukskriven eller haft det tufft på arbetsmarknaden under lång tid så kan det vara svårt att komma loss ur det. Då är det bra det finns en möjlighet att komma hit för till exempel en arbetsträning, säger Fredrik Engman, verksamhetsansvarig för Fixarna.

Socialt företagande

Fixarnas sociala företagsidé bidrar till inkludering och integration. För Micke Jonsson från Hamrånge har jobbet betytt ett rikare liv.

– Jag får göra mycket olika grejer och det är bra. Annars kan jag lessna om det är samma monotona jobb hela tiden, säger Micke.
Den här dagen har han varit ute och klippt en häck och en tuja i trädgården hos en privatperson. Imorgon kan det bli något helt annat.
– Jobbet betyder mycket, bättre än att sitta hemma och inte göra någonting, säger Micke Jonsson.

Fin gemenskap

Inne i macken gör sig Benny Lundin klar för att gå hem och lämna över jobbet till en kollega.

– Vi har haft så många olika människor här, även asylsökande, och alla verkar trivas väldigt bra hos oss. Det är lätt att komma in i gemenskapen, avslutar Benny Lundin.

Vad tycker du?
  • Gilla (0)
  • Älska (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)