Sofie Sarenbrant och Vigdis Hjorth till ny stor litteraturfestival i Gävle – Gävlit

19–21 november har den nya litteraturfestivalen, som bär namnet Gävlit, urpremiär. Festivalen tar plats på Gävle Teater och arrangeras av Gävle bibliotek i samarbete med Gefle Dagblad med stöd från Region Gävleborg och Kulturrådet. Förutom en lokal författarscen och bokmässa blir det två stjärnspäckade författarkvällar med bland annat Sofie Sarenbrant, Vigdis Hjorth, Suad Ali och Anton Berg på gästlistan. Fler bokningar och detaljerat innehåll kommer att presenteras löpande.

En litteraturfestival av den här digniteten, med både bredd och spets, och med såväl lokala, nationella och internationella inslag, har vad jag vet inte arrangerats i Gävle tidigare. Vi vill göra en festival dit alla känner sig välkomna och som kombinerar hög litterär kvalitet med underhållning, säger Claes Vallgren på Gävle bibliotek, som ingår i projektgruppen för Gävlit.

Ett intensivt festivalprogram
Gävlit bjuder på ett intensivt festivalprogram bestående av flera olika delar, som alla tar plats på Gävle Teater. På fredag 19/11 blir det aktivitet för skolungdomar på dagtid och invigning på kvällen. På lördag och söndag 20–21/11 blir det lokal bokmässa och författarscen på dagtid.

På kvällstid på lördag och söndag blir det två stora författarkvällar, som ska innehålla fyra författarsamtal per kväll. Alla samtal kommer att utgå från en unik rubrik och ledas av proffsiga moderatorer. De flesta samtalen kommer att ha flera medverkande författare på scenen samtidigt.

— Planeringen av Gävlit pågår för fullt men allt innehåll är inte på plats än. Festivalprogrammet kommer att släppas löpande i takt med att bitarna faller på plats. Håll utkik på festivalens webbsida och i sociala medier, säger Claes Vallgren.

Den lokala författarscenen äger rum i Café Amadeus. Bokmässan är utspridd i gångarna på teaterns entréplan samt plan 1. Författarkvällarna äger rum i stora salongen.

Festivalen har fri entré med undantag för författarkvällarna.

En stark kvartett
I samband med festivalsläppet på Världsbokdagen släpps de fyra första bokningarna till Gävlit 2021. Det är en stark och blandad kvartett som presenteras.

— Vi har Sveriges största deckarförfattare i Sofie Sarenbrant, en internationell stjärna i Vigdis Hjorth, en uppmärksammad debutant i Suad Ali och en spänningsförfattare på stark uppgång i Anton Berg. Men jag vill understryka att det här bara är början, mer innehåll och fler spännande författargäster kommer, säger Claes Vallgren.

Biljettsläpp i augusti
Biljetter till författarkvällarna släpps 27 augusti via Gävle Teater (gavleteater.se). Du kommer att kunna välja mellan att köpa en endagsbiljett eller ett tvådagars festivalpass.

Covid-19 och omstart
Gävlit följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för allmänna sammankomster. Vi anpassar festivalen utifrån de råd och eventuella restriktioner som gäller. När biljetterna till författarkvällarna släpps 27 augusti har bilden förhoppningsvis klarnat ytterligare vad gäller publik på plats.

— Vi har funderat på hur vi ska kunna starta om efter pandemin. Just nu ligger hela bibliotekets programverksamhet i digitala kanaler, men vi ser fram emot att återigen kunna bjuda in en fysisk publik. Med de prognoser för vaccineringen som finns idag tror vi på ett betydligt bättre pandemiläge i slutet av november. Förhoppningsvis kommer Gävlit att bli en stor och festlig omstart för bibliotekens publika verksamhet, säger Petra Jonsson, chef på Gävle bibliotek som ingår i styrgruppen för Gävlit.

Håll utkik på webbplatsen och följ festivalen!

Gävle litteraturfestival – Gävle kommun (gavle.se)