Å-Draget firar 20 år i Gävle

Med Gavleån och vattnet i centrum skapar arrangörer ett kultur- och fritidsevenemang i Gävle 3 - 4 september.

Under Å-Draget visas ett smakprov på kultur- och fritidsaktiviteter som finns i Gävle. Årets arrangemang planeras med hänsyn av fortsatt tänk och försiktighet kring coronapandemin och till de skador och rasrisk som de stora regnmängderna medfört längs Gavleån.

Många av årets arrangemang sker på Gasklockorna, Konserthuset, Gävle Teater, Gävle Konstcentrum, Musikhuset och Johnny Mattssongården för att inte skapa folksamlingar och kunna begränsa antal publik. Det sker också en del aktiviteter utomhus med en konstutställning i Esplanaden, Gavlekören vid Almagrunden och stadsvandringar.

En nyhet i år är ett interaktivt ljudkonstverk av Moneeo där Gavleån är ljudsatt mellan Slottstorget och Gävle Strands udde via en app. En annan nyhet är ”Kultur på hjul” där vi kör rörliga kulturakter på olika platser längs ån på lördag kl. 20-22.

Som vanligt bjuds det såklart på Cirkusgatan i Gävle på Gävle Teater, Skräckfilmsnatt på Gasklockorna och turer med Limöbåten.

Marschallerna tänds traditionsenligt kl. 20.00 på lördagen. I år är sträckan ändrad på grund av rasrisk i Boulognern. Marschallerna börjar på Drottningbron och fortsätter vidare ut mot havet.

I samband med Å-draget inleds två veckor med stadsvandringar runt om i Gävle kommun.

Fredagen 3 september kl. 14 och 17 kommer författaren Ulf Ivar Nilsson att berätta om ”Känt och okänt på Nedre Brynäs”.

Stadsvandringarna fortsätter sedan med bland annat Bomhus, längs med Gästrikeleden, Centrala Gävle och på Kvistholmen i Norrsundet.

Ofta ges möjlighet att delta på vandringarna två olika tider på samma dag, detta för att undvika trängsel.

Det finns möjlighet att testa på spray-workshop för seniorer med graffitikonstnären Rolfcarlwerner. Fredagen den 3 september kl. 11.00 vid länsmuseets graffitivägg.

Programmet fylls på kontinuerligt.

 

Mer information:

www.gavle.se/adraget

www.gavle.se/stadsvandringar

http://moneeo.com/cw/ (når appen)