Samfällighetsförening och gemensamhetsanläggning

För att sköta en anläggning som flera fastigheter har behov av kan man bilda en gemensamhetsanläggning, som i sin tur kan förvaltas av en samfällighetsförening.

Bilda gemensamhetsanläggning och samfällighetsförening

Du ansöker om att bilda en gemensamhetsanläggning och samfällighetsförening genom att skicka in en lantmäteriförrättningsansökan.

Gemensamhetsanläggningar förekommer både på landsbygd och i tätort och kan till exempel gälla vägar, lekplatser eller vatten- och avloppsledningar.

En samfällighetsförening kan bildas i samband med en lantmäteriförrättning. En styrelse utses och stadgar antas för föreningen. I stadgarna bestäms bland annat när en föreningsstämma ska hållas, hur många styrelseledamöter föreningen ska ha och var föreningen har sitt säte.

En samfällighetsförening kan också bildas utanför en lantmäteriförrättning, detta görs genom ett särskilt sammanträde med en opartisk sammanträdesledare. Lantmäterimyndigheten kan göra detta som ett uppdrag, vilket debiteras utifrån gällande uppdragstaxa.

Förändringar i styrelsens sammansättning ska rapporteras till samfällighetsföreningsregistret. Om du köper en fastighet som ingår i en gemensamhetsanläggning med samfällighetsförening blir du automatiskt medlem i föreningen.

Om det inte bildas en samfällighetsförening sköts anläggningen genom en delägarförvaltning. Alla delägare måste vara överens vid beslut. Denna form passar bättre vid enklare anläggningar med ett fåtal delägare.

Anmäl ändrade andelstal

Andelstalen i en gemensamhetsanläggning kan ändras på flera sätt i enlighet med Anläggningslagen (AL).

Om styrelsen har behörighet att göra ändringar ska ändringen anmälas till och registreras av lantmäterimyndigheten, 24a § AL.

Om ändring sker genom överenskommelse ska denna sändas in till och godkännas av Lantmäterimyndigheten, 43 § AL.

Om ändring sker vid beslut på föreningsstämma ska denna sändas in till och godkännas av Lantmäterimyndigheten, 43a § AL.