Beställ radonmätning

Radon är en gas som finns naturligt i marken, men även i vatten från borrade brunnar. Radon märks inte men kan skada din hälsa. Det är viktigt att du som privatperson och fastighetsägare mäter radonhalten i din fastighet.

Mätperiod

Som fastighetsägare ska du säkerställa att det är låga radonhalter i den byggnad eller byggnader där det finns bostäder, skola, förskola eller om allmänheten har tillträde dit.

Mät radonhalten under perioden 1 oktober – 30 april. För att få ett årsmedelvärde ska mätperioden pågå i minst två men helst tre månader eller mer.

På Strålsäkerhetsmyndighetens webbsida hittar du mer information om mätning av radon.

Om du är i behov av ett snabbt svar på radonhalten i en fastighet, exempelvis vid försäljning av hus, kan du utföra en korttidsmätning. En korttidsmätning bör pågå i minst sju dygn.

Tänk på att resultatet från en korttidsmätning bara är vägledande och bör användas endast när du inte har tid för en långtidsmätning.

Radonmätning för privatpersoner

  • Om du äger ditt boende har du själv ansvar för att beställa och sedan mäta radonhalten.
  • Mät radonhalten minst var tionde år. När hus åldras kan de börja släppa in radon genom marken.
  • Mät igen om du bygger om eller renoverar ditt hus eftersom radonhalten kan påverkas. Störst risk finns om du tilläggsisolerar, byter fönster eller förändrar ventilationen.
  • Radonhalten kan variera mycket mellan närliggande hus beroende på exempelvis husets byggnadsmaterial, ventilation och täthet mot mark. Därför är det viktigt att du mäter radon i ditt hus även om närliggande hus har radonhalter under referensnivån på 200 becquerel per kubikmeter.
  • Radon kan även finnas i vatten från borrade brunnar. Läs mer om mätning av radon i vatten på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.  
  • Om du bor i en hyres- eller bostadsrätt tar du kontakt med din hyresvärd eller styrelse och ber dem informera dig om vilka radonhalter som finns i huset. Om de inte har mätt ber du dem göra det.

  • Du beställer dina dosor från ett företag och får hem dem i brevlådan. Senast i mitten av februari bör du ha beställt dina dosor och påbörjat mätning för att hinna få ett årsmedelvärde under mätsäsongen.
  • Placera ut mätdosor i bostaden. Du ska mäta i minst två rum, med en dosa i vardera rum. Placera minst en dosa på varje bostadsplan. Du ska alltid mäta inrett rum i källare, som till exempel gillestuga. På de andra planen rekommenderar vi att du mäter i sovrum och vardagsrum.
  • Du ska leva precis som vanligt under tiden som mätningen pågår. Till exempel ska du inte vädra mer än vad du brukar göra.
  • Efter två till tre månader skickar du tillbaka dosorna till det företag du fått dem från. De analyserar och du får sedan resultatet. Det är viktigt att du skickar in dosorna för analys senast 30 april. Om du glömmer och det blir maj så blir det inget giltigt årsmedelvärde.

Vi rekommenderar följande ackrediterade företag för radonmätning. Kontakta respektive företag för frågor om produkter, priser, leveranstider och provinlämning.

Om du beställer mätdosor via Radonova och Eurofins via länkarna ovan och skickar in dem för analys så får Gävle kommuns Miljö- och hälsoskyddsavdelning en kopia på mätresultatet som publiceras i vår webbkarta. Beställer du hos andra företag är vi tacksamma om du skickar in en kopia på resultatet till miljo@gavle.se eller Gävle kommun, Miljö- och hälsoskydd, 801 84 Gävle.

Radonmätning i flerbostadshus, vårdboenden och i skol- och förskoleverksamheter

Du som fastighetsägare ska mäta radonhalten i de fastigheter som innehåller bostäder eller skol- och förskoleverksamheter. Vid beställning rekommenderar vi att du kontaktar ett ackrediterat företag.

  • Du ska mäta alla bostäder som har markkontakt, utan underliggande källare. Utöver det bör du mäta i minst en lägenhet per plan.
  • Totalt bör minst 20 procent av lägenheterna som inte har markkontakt kontrollmätas. Mät gärna i några extra lägenheter då mätdosor lätt försvinner.
  • Välj ut de lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt eller andra utrymmen som går vertikalt genom fastigheten eftersom markradon lättare kan ta sig upp genom sådana utrymmen.
  • Placera ut minst två dosor i varje bostad du valt ut.

  • Utför mätningen enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för mätning av radon på arbetsplatser.
  • Mät i klassrum, grupprum och andra utrymmen där elever vistas.
  • Prioritera klassrum där det kan finnas en risk för förhöjda radonhalter. Exempelvis rum med rörgenomföringar och andra otätheter från mark eller rum som angränsar till hiss-, ventilations- eller rörschakt.
  • Bedriv verksamheten som vanligt under mätningen. Eleverna eller barnen ska alltså använda lokalerna.
  • I lokalerna ska ventilationen och uppvärmningen vara inställd som den brukar.
  • För att kunna uppskatta ett årsmedelvärde av radonhalten, som kan jämföras med referensnivån, ska en långtidsmätning utföras med lämplig mätmetod under minst två månader under eldningssäsongen.
  • Det är vanligt att mätdosor försvinner. Informera därför alla elever och all personal inklusive städpersonal att radonmätningar ska göras och att mätdosorna måste ligga kvar på sina platser.

Vi rekommenderar följande ackrediterade företag för radonmätning. Kontakta respektive företag för frågor om produkter, priser, leveranstider och provinlämning.

Om du beställer mätdosor via Radonova och Eurofins via länkarna ovan och skickar in dem för analys så får Gävle kommuns Miljö- och hälsoskyddsavdelning en kopia på mätresultatet som publiceras i vår webbkarta. Beställer du hos andra företag är vi tacksamma om du skickar in en kopia på resultatet till miljo@gavle.se eller Gävle kommun, Miljö- och hälsoskydd, 801 84 Gävle.

Efter mätning

När din mätning är klar skickar du tillbaka mätningsdosorna för analys till de företag du beställde ifrån.

Radonhalten ska vara så låg som det är rimligt och möjligt. Om mätvärdena visar sig vara högre än referensnivån på 200 becquerel per kubikmeter bör du göra åtgärder.

Börja med att undersöka varifrån radonet kommer ifrån för att sen påbörja sanering. På Boverkets webbplats kan du läsa mer om att sanera radon. 

Om en mätning inom skol- och förskoleverksamhet visar högre resultat än referensnivån kan en vistelsemätning behöva göras. Det innebär att mätning pågår under några dagar enbart när människor vistas där. Kvälls- och nattetid går ventilationen ofta ner på lågvarv vilket påverkar mätresultatet.

Om referensnivån överskrids även då ska åtgärder sättas in så fort det är möjligt och rimligt för att sänka radonhalten. Kontakta sakkunnig inom radonsanering. Vi kan inte rekommendera någon särskild.

Kontakta oss

Har du frågor kring din radonmätning kan du kontakta oss via kundtjänst