Tillstånd för verksamhet – mark och vatten

Ska du eller ditt företag gräva, schakta, hantera muddermassor eller annat som har med mark och vatten att göra? Här hittar du all fakta och alla länkar till tillstånd som du kan behöva.

När du tänkt gräva eller schakta är det viktigt att ansöka om ledningsanvisning, även om du ska gräva på privat mark. Om du ska gräva eller schakta i mark med kommunalt intresse, exempelvis vattenskydds- och naturskyddsområden, behöver du även ett grävtillstånd.

Läs mer om ledningsanvisning och grävtillstånd här.

Alla förrättningar inom Gävle kommun handläggs av den kommunala lantmäterimyndigheten. En lantmäteriförrättning innefattar alla arbeten som utförs när fastigheter eller rättigheter bildas eller ändras.

Läs mer om lantmäteriförrättningar här.

Om du vill bygga i närheten av hav, sjöar, åar, bäckar och liknande vattendrag måste du ansöka om strandskyddsdispens.

Läs mer om strandskyddsdispens här.

Muddring är en vattenverksamhet som innebär att man tar bort bottenmaterial i en sjö, vattendrag eller hav. Du kan muddra genom att spränga, gräva eller suga upp material.

Syftet med muddringen kan t.ex. vara att öka vattendjupet för bättre framkomlighet för båtar. Om det finns en risk att muddermassorna kan innehålla föroreningar ska en anmälan göras till Gävle kommun innan massorna läggs upp på land.

Fyra prövningar innan muddring

Muddringen kräver ofta fyra prövningar innan du kan påbörja muddring:

När krävs anmälan respektive tillstånd för uppläggning av muddermassor?

Om du lägger upp som mest 1000 ton muddermassor på ett sätt som kan förorena mark, vatten eller grundvatten, men där föroreningsrisken är liten ska du anmäla det till Gävle kommun. Om du lägger upp mer än 1000 ton ska du söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Tillstånd från Länsstyrelsen krävs också om det finns en stor risk för förorening oavsett mängd muddermassa. Att lägga massor i vattnet anses som dumpning och kräver dispens från Länsstyrelsen.

Vattenskyddsområden finns till för att skydda vårt dricksvatten. I Gävle kommun ligger vattenskyddsområdena i Hedesunda, Trödje, Hillevik, vid Hamrångefjärden, vid Öjaren och på Gävle-Valboåsen. För dig som bedriver verksamhet inom ett vattenskyddsområde kan vissa åtgärder, som exempelvis hantering av kemikalier, grävarbeten, borrning och uppställning av fordon, kräva särskilt tillstånd eller vara förbjudna.

Läs mer om vattenskyddsområden och tillstånd här.