FramFör-utmärkelsen 20 år

"FramFör har gjort mig till en bättre företagare". Så säger många av de företagare som tagit emot FRAMför-utmärkelsen genom åren. Det har nu gjorts i 20 år, för att uppmärksamma bra ledarskap, arbetsmiljö och effektivitet och bidra till ett bra arbetsliv i Gästrikland.

Sedan år 2000 har samverkansprojektet FramFör- Framgångsrika företag i Gästrikland drivits tillsammans av Gävle kommun, Högskolan i Gävle och Gävles företag. För att utse de årliga mottagarna at FramFör-diplomet väljs företagen ut från en lista på ekonomiska faktorer och de nominerade blir sedan intervjuade av studenter på Ekonomprogrammet på Högskolan i Gävle.

Studenterna undersöker företagens ledarskap, organisation och arbetsmiljö och sedan vägs resultaten ihop de 50 mest Framgångsrika företagen utses. Ett normalår, utan Covid- 19, bjuds företagen på middag, mingel och tilldelas även ett diplom på Gävle Slott.
– Man blir lika förvånad varje gång man blir nominerad, att de mjuka värden vi står för spelar så stor roll. Det är otroligt hedrande, säger Anneli Berger på Colorama i Gävle, som fått diplomet flera gånger.

Ekonomistudenter gör grundarbetet

För Gävlestudenterna är arbetet med FramFör den första kontakten med det lokala näringslivet och det ger dem en insyn i företagarnas förutsättningar och tankar och det ser olika ut i olika branscher.

Studenterna redovisar sina intervjuer för studiekamrater, något som skapar diskussion och insyn i hur företag styrs och organiseras. Det studenterna gör i kursen bidrar i högsta grad till att uppmärksamma företagen och deras verklighet.

Sporre för företagen

Under de 20 åren har det blivit viktigt att uppmärksammas i Framförsammanhang. Det är stolta FramFör-vinnare som har kommit till Gävle slott för att få diplom. Att träffa studenter som ställer frågor ur olika perspektiv ger också en chans att reflektera över sitt företagande, vilket brukar uppskattas.
– Att få FramFör-utmärkelsen visar att vi är ett välmående och välskött företag som är på rätt väg, säger Henrik Åström, vd för Fastighetssnabben i Gävle.

Han tycker att utmärkelsen är viktig, men ser också att det finns utrymme för att marknadsföra och använda FramFör mycket mera.
– Jag tycker och tror att utmärkelsen är viktig, och den borde uppmärksammas mer av bland annat media, säger Henrik Åström.

Återkommande pristagare

Många företag blir nominerade ofta, och har ibland en egen vägg där diplomen hänger i rader.

– Vi ser att de som fått utmärkelsen ofta får den igen, det visar att företagen frå bränsle för att utvecklas och bli bättre. Det är något vi behöver i vår region, vi behöver många framgångsrika företag, säger Helene Åkerlind (L), kommunalråd i Gävle.

Den 16 februari 2021 firas FramFör 20 år med ett webbianrium om företagande och samverkan. Gäster är Landshövdingen i Gävleborg, Högskolans prorektor, studentkårens ordförande, kommunalråd i Gävle kommun samt engagerade lärare och forskare vid högskola och näringslivsutvecklare. Dessutom kommer Hans kungliga höghet Prins Daniel att tala.