Gävle är en Sveriges tio miljöbästa kommuner

Tre barn och en vuxen kvinna cyklar på en cykelväg i sommarmiljö
Gävle fortsätter att ligga topp-tio bland Sveriges miljöbästa kommuner enligt Aktuell hållbarhets presentation av sin årliga ranking. Det innebär att Gävle tappat fyra placeringar från ifjol men är bäst rankad av kommunerna i region Gävleborg. 281 av Sverige 290 kommuner har svarat på enkäten.

– Vi är stolta över att även i år vara en av Sveriges bästa miljökommuner. Det är glädjande för allas framtid att det blir allt tuffare konkurrens på toppen. Vi jobbar hårt för att genomföra ytterligare åtgärder för en bättre miljö och mindre klimatutsläpp. Många nya planer är på gång, som till exempel en kretsloppsplan och klimatfärdplan, säger Therese Metz (MP), kommunalråd.

Aktuell Hållbarhet genomför varje år kommunrankningen Miljöbästa kommun. Man mäter hur kommunerna arbetar med allt från transporter till klimatfrågor och naturvård.
– Mätningen är omfattande, att Gävle håller sig kvar i tio-i topp visar att vi har höga ambitioner och arbetar brett inom flera miljöområden. Arbetet har pågått under flera år och ger nu tydliga resultat i form av miljöåtgärder inom många olika verksamheter i Gävle kommun, säger Bodil Dürebrandt, Hållbarhetsutvecklare på Gävle kommun.

Läs mer om Sveriges Miljöbästa kommun 2021 här