Gävle kommun har nominerats till pris för projektet VR-resor för äldre

Gävle kommun har nominerats till European Social Services Awards för projektet VR-resor för äldre. Priset delas årligen ut för att uppmärksamma innovativa utvecklingsprojekt inom digitalisering. Vinnaren kommer att presenteras i Bryssel den 3 december 2021.

Välfärd Gävle har sedan projektet VR-resor för äldre startade hösten 2018 erbjudit VR-resor som aktivitet till kunder inom vård- och omsorgsboende, dagverksamheter och boenden för personer med funktionsnedsättning. VR-resor innebär att man använder digitala glasögon för att se och uppleva olika simulerade miljöer i 3D som ger en upplevelse av att man exempelvis befinner sig ute i naturen, dyker i havet eller åker karusell.

De mest efterfrågade aktiviteterna är att se djur och natur, till exempel hundar och katter eller andra djur som man varit i kontakt med tidigare i livet.
–Man kan se på kroppsspråket att det är en spännande upplevelse då många försöker klappa djuret eller vill flytta sig om ett djur kommer för nära, säger Ann-Charlotte Andreasson, projektledare och undersköterska vid Välfärd Gävle.

Ett fint exempel är en man som tidigare jagat älg som tycker att det är fantastiskt att vara i ett vinterlandskap och se en älg som kommer så nära att han kan klappa den. Ett annat exempel är en 95-årig dam som vid varje tillfälle vill åka berg- och dalbana.

–Vi är noga med att fråga personer vad de tycker är spännande och inte ha förutfattade meningar om vad personer vill se och uppleva. Från början trodde vi att de flesta äldre ville ha lugna upplevelser men många som är äldre vill gärna ha spänning i sina VR-upplevelser, säger Mathilda Domeij, strateg digitalisering vid Välfärd Gävle.

De flesta äldre som provat VR-resor har varit nyfikna på den nya tekniken och känt sig stolta över att få möjlighet att använda samma teknik som kanske deras barnbarn och barnbarnsbarn använder.

 

Fakta VR-resor inom Välfärd Gävle:

-Hittills har 561 VR-resor genomförts sedan starten 2018.

-Fördelning män/kvinnor: 35%/65%.

-Den äldsta personen som testat är 102 år

Länk till finalister

Här kan du läsa mer samt rösta på de som nominerats. 

Projektet VR-resor för äldre finns under kategorin Technology Tool Award.