Det äldsta Gävles historia

Det var runt kyrkan och längs ån som staden Gävle, Norrlands första stad, växte fram. Här kan du läsa om det äldsta Gävles historia.

Heliga Trefaldighetskyrkan
Heliga Trefaldighetskyrkan och kvarteret Ordinarius. Foto ur Länsmuseet Gävleborgs samlingar.

Där Heliga Trefaldighetskyrkan står idag har det funnits en kyrka sedan medeltiden. Här möttes också vägarna som gick i nordsydlig riktning och västerut in i landet, vilket gjorde platsen till en knutpunkt. Den medeltida kyrkan förstördes vid en brand 1569 och revs slutgiltigt 1605. Den nuvarande kyrkan – Heliga Trefaldighetskyrkan – togs i bruk 1654 men tornet med kyrkklockan tillkom först i slutet av 1700-talet. Dessförinnan fanns en klockstapel vid Stapeltorget norr om kyrkan.

I kvarteret Ordinarius söder om kyrkan låg prästgården. Kvarteret är, tillsammans med kvarteren Ringaren och Stensalen på andra sidan ån, ett av de få i staden som fortfarande har kvar sin medeltida struktur med långsmala tomter som går ända ner till vattnet och upp till den långgata som mjukt följer åns lopp. Husen i kvarteret Ordinarius skonades i stadsbranden 1869, då hela norra stadsdelen brann, och har därmed bevarad bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Åstränderna nedanför tomterna kantades av sjöbodar och bryggor och nedanför prästgården fanns en klappbrygga för tvätt. Det var således en helt annan aktivitet på och längs ån än vad vi idag är vana vid.

På Länsmuseet Gävleborgs webbplats kan du se en karta som visar var Gävleskyltarna är utplacerade.