Hatbrott

Om du blivit utsatt för ett hatbrott bör du kontakta polisen. Här hittar du kontaktvägar där du kan anmäla hatbrott samt läsa mer om olika typer av hatbrott.

Kontaktvägar till myndigheter och organisationer

Du kan läsa mer om hatbrott och hur du gör en polisanmälan på Polisens webbplats.

BOJ – Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften tillbaka.

RFSL – Riksförbundet för sexuellt likaberättigande har också en brottsofferjour.

Om du blivit utsatt för ett hatbrott

Om du själv blivit utsatt för ett hatbrott eller misstänker ett hatbrott bör du kontakta polisen och berätta om det. Du anmäler hatbrott på samma sätt som andra brott.

Det är viktigt att du berättar varför du tror att blivit utsatt för brottet när du anmäler det till polisen. Ett exempel är om du blivit misshandlad och gärningspersonen samtidigt sa kränkande saker om din hudfärg eller ditt nationella ursprung.

Det här är hatbrott

Hatbrott är brott som beror på gärningspersonens negativa inställning till sexuell läggning, hudfärg, religionstillhörighet, nationellt eller etniskt ursprung.

Du måste inte tillhöra någon av dessa grupper för att bli offer för ett hatbrott. Det räcker att gärningspersonen utsätter dig i tron att du tillhör någon av grupperna.