Så kan du hjälpa till
Om du hör att allt inte står rätt till hos grannen och tror att någon utsätts för våld kan ditt agerande vara avgörande. Du kan genom en knackning förhindra fortsatt våld och visa att du inte kommer låta våldet fortsätta.
Tre tips vid oro:
- Knacka/ring på hos grannen som du är orolig för och fråga hur det står till.
- Ta hjälp av fler grannar/hyresvärd om du inte vill gå själv.
- Ring polisen 112 om det är en akut eller hotfull situation.
- Vill du inte stanna kvar, så knacka på dörren för att avbryta eventuellt våld. Gå sedan och ring polisen.
Så kontaktar du oss
Kontakta socialtjänstens mottagningsenhet via vår kundtjänst. Du kan både få råd om hur du ska hantera din situation och göra en orosanmälan.
Fax: 026-64 48 92
Vill du träffa oss för att prata med någon direkt kan du komma och besöka oss.
Postadress
Välfärd Gävle
Mottagningsenheten
Box 825
801 30 Gävle
När socialtjänstens mottagningsenhet är stängd kan du kontakta socialjouren. Exempel på situationer när du kan kontakta socialjouren:
- barn som riskerar att fara illa i sin hemmiljö
- missbrukare som akut måste tas om hand
- om någon är utsatt för hot eller våld.
Kontaktuppgifter socialjouren
Telefon: 026-10 02 25
Telefontider
Måndag–torsdag 17.00–23.00
Fredag 17.00–02.00
Lördag 16.00–02.00
Söndag 16.00–23.00
När socialjouren är stängd
Behöver du göra en akut anmälan när både socialtjänstens mottagningsenhet och socialjouren har stängt ringer du 112.
Det här är Huskurage i Gävle
Huskurage är ett samarbete mellan Gavlegårdarna, Gävle kommun, Medborgarskolan, Hyresgästföreningen och Polisen, som en del i det förebyggande arbetet att minska våld i nära relationer och öka tryggheten i hemmet.
Så kan du som fastighetsägare hjälpa till att sprida information
Du kan hjälpa till att sprida information om huskurage till de boende. På Huskurage.se hittar du information att skriva ut och sätta upp på lämplig plats i huset eller att dela ut till boende på annat ordinarie sätt. Du hittar också mer om vad huskurage innebär.
Så kan du som boende hjälpa till att sprida information
Skriv ut en färdig policy från Huskurage.se eller gör en egen, lämna den sen till din styrelse, förening eller hyresvärd för att sprida den.
När du själv är utsatt för våld
Här kan du läsa mer om vart du vänder dig om du är utsatt för våld.
Se filmer om Huskurage
Hur kan du hjälpa till när du känner en oro för att en granne utsätts för våld i hemmet? Carina Hast från Kvinnojouren Blåklockan och Elin Ullström från Socialtjänst Gävle ger dig tips och berättar hur de samarbetar för att hjälpa personer som utsätts för våld.
Våld i hemmet kan ske inom alla samhällsgrupper och bostadsområden. Hör kommunpolisen Måns Jennehag och Gavlegårdarnas bosociala samordnare Jeanette Jansson berätta samarbetet Huskurage. Huskurage är ett samverkansprojekt mellan Gävle kommun, Polisen, Gavlegårdarna, Medborgarskolan och Hyresgästföreningen.
Viktoria är en av Gävles många goda grannar. Hon ingrep när grannarna bråkade. Tack vare henne har en misshandlad kvinna fått ett bättre liv. #Gävlefrittfrånvåld
Daniel är en av Gävles många goda grannar. Han ingrep när grannarna bråkade. Dela inlägget för att stötta Daniel och alla andra som minskar våldet i nära relationer. #Gävlefrittfrånvåld