Orange vädervarning för Gästrikland – så förbereder sig Gävle kommuns verksamheter

Traktor kör bort snö
Under kvällen och natten mot fredag väntas ett område med kraftigt snöfall att föras in i Nordöstra Svealand och Gästrikland med risk för 10–20 centimeter snö och tidvis friska vindbyar. Gävle kommun uppmanar därför kommunens invånare att planera sina resor, vara förberedda på att trafiksituationen kan bli besvärlig under morgontrafiken och att inte ge sig ut i trafiken i onödan.

– Vi är beredda att påbörja plogningsarbetet utifrån väderläget. Alla våra ordinarie chaufförer, snöröjningsfordon och reservenheter är inkallade. Framkomligheten i trafiken kommer att påverkas och vi uppmanar Gävleborna att avstå från onödiga resor i trafiken, speciellt för bilförare som hunnit med att byta till sommardäck, säger Stefan Erixon, trafikingenjör på Gävle kommun.

I trafiken prioriteras plogning av det kommunala huvudvägnätet med bussleder samt prioriterade gång- och cykelvägar. Trafikanter bör vara förberedda på att förseningar och inställningar kan förekomma för buss- och tågtrafik. För att underlätta plogning är det viktigt att datumparkering efterföljs.

Dagverksamheter och Enheten för daglig verksamhet (EDV) kommer att hålla stängt under fredagen. Vård- och omsorgsverksamheterna förbereder sig för att kunna utföra uppdraget.

Kommunala skolor och förskolor kommer att ha verksamhet som vanligt.

Enligt SMHI förväntas snöfallet mattas av under fredagsförmiddagen och vara över vid kl. 12.