Frida från Gävle ger järnet mot OS

Landslagstjejen Frida Lundblad från Gävle har fina meriter i puckelpistbackarna och har precis kommit igen efter ett skadedrabbat år. Nu siktar hon på en plats i puckelpistlaget i OS i Sydkorea 2018. Men allt började i Hemlingbybacken.

Frida Lundblad är 20 år gammal och har haft full fart i utförsbackarna sedan hon var åtta. Frukten hamnade inte långt från trädet. Hennes far heter Jonas Lundblad, en välmeriterad freestyleåkare som tidigt tog med sin dotter till backarna för att visa henne sin sport. Och intresset väcktes.

Vi möter Frida Lundblad i Hemlingbybacken en lite snöstormig dag i början av december. Hon kommer knallande uppför backen, klädd i blå klubbjacka och rejäla kängor med pälskant. Det står ”Gefle Freestyle” på jackan, klubben som fostrat henne.

Det här är Gävles bästa utsiktspunkter, här ser man hela stan. Speciellt på kvällen, när det lyser upp, säger Frida när hon nått toppen av Hemlingbybacken och blickar ut över Gävle.

Det var här resan mot världstävlingarna började. Hemlingbybacken är kort och det går fort att ta sig upp igen när man väl åkt ned. Det går att hinna med många hopp på en dag om man vill.

När man sprutar ut snö här så blir det naturliga högar vid snökanonerna som det går att skotta upp ett hopp vid. Sen är det bara att hoppa, ler Frida och minns hur hon gnetade på i backen när hon var yngre.

Sedan har resan gått vidare. Nu är hon en del av det svenska freestylelandslaget och gör täta turer utomlands för att tävla i sin specialitet puckelpist. Senast i finska Ruka och kring jul 2017 åker hon till Thaiwoo i Kina för att tävla i världscupen.

Jag tog guld i senior-SM och kom på åttonde plats i junior-VM 2015, det är mina bästa resultat, säger Frida.

I min sport är man antingen duktig på att åka snabbt snabbt eller på att hoppa. Jag tror jag har lika mycket av alla delar. Men jag vill det här så otroligt mycket så det är nog det som är min största styrka.

Frida Lundblad har varit skadad en längre tid men har tagit sig upp i backarna igen. Nu siktar hon på OS 2018 men har ännu inte tagit en plats i det laget. Men framtidsplanen är ändå klar:

Jag vill bli bäst i världen. Det är det som är målet, säger Frida med kraft.