Gävle satsar på cirkuskonsten 2020

Kalle Wedin är en av projektledarna för cirkus2020, som ska pågå hela nästa år. Nu börjar lanseringen.

Gävle ska fyllas med cirkus i alla former. Cirkus på stan, cirkuskonvent, cirkus i skolan och på Kulturskolan. Det kommer att hända en del på Gävle Teater. Jonas Elverstig, intendent för Gävle teater, berättar att den första cirkusföreställningen är i helgen med Cirkus Cirkör i tre dagar. Under våren blir det fyra gästspel med många internationella artister och akrobatik och musik.  Länsmuseet har en mindre utställning i teatern som speglar några kulturpersonligheter i Gävles cirkushistoria.

År fullt av cirkusupplevelser

År 2020 står cirkuskonsten i fokus i Gävle. Året kommer att innehålla föreställningar, workshops, utställningar, föreläsningar och mycket annat.
-Genom projektet cirkus2020 vill vi sätta Gävle på kartan som cirkusstad, både historiskt och visionärt, och erbjuda ett år fullt av cirkusupplevelser, säger Sofia Nohrstedt, kulturchef i Gävle kommun.

Cirkuskonsten har en lång historia i Gävle. Det är också en aktiv konstform idag som engagerar alla åldrar. Den samtida cirkusen är etablerad genom regelbundna gästspel på Gävle Teater. Barn och unga i Gävle kommun erbjuds cirkusföreställningar, och produktioner med inslag av cirkus, genom Kulturtrappan. Kulturtrappan är en kulturgaranti i Gävle kommun. Det finns också cirkusaktiviteter på skolloven. Kulturskolans cirkusverksamhet har cirka 150 elever som tränar varje vecka.

Kultur- och fritidsnämnden i Gävle kommun avsätter årligen medel som ska användas för att höja kvalitén i Gävles kulturliv. Förra årets satsning var Gefle Street Art med muralmålningar på olika byggnader i Gävle. I år 2019 går satsningen till Gävle symfoniorkester och Symphonic Stomp 2.0 med tema folklig dans.

Läs mer om projektet på gavle.se/cirkus

Vad tycker du?
  • Älska (3)
  • Gilla (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)